Scroll Top
Nicolien-nieuwsbrief november 21 (Demo)

Grafisch vormgever Nicolien vertelt over haar werk voor Balans

Interview met Nicolien van der Gugten

Hoe ben je bij Balans terechtgekomen/wat is je affiniteit met Balans?

Sinds 2016 werk ik als zelfstandig grafisch vormgever voor Balans. Ik ben bij Balans terechtgekomen via Marjolijn van Someren. Zij was in die tijd communicatieadviseur bij Balans én de NVA die toen nog als één organisatie opereerden. En door mijn vormgevingservaring bij een media- en tijdschriftenbureau uit Hilversum werd ik door haar gevraagd om mee te denken over een nieuw concept voor Balans Magazine en om de Balans-huisstijl op te frissen. Die uitdaging nam ik graag aan. En sinds 2016 werk ik samen met hoofdredacteur Beatrice Keunen en eindredacteur Anouk van Westerloo met veel plezier aan Balans Magazine.

Mijn affiniteit met Balans werd o.a. gevoed door mijn vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon. Ik werkte daar van 2014 tot en met 2017 aan de telefoon en op de chat en wij kregen in de voorafgaande opleiding o.a. voorlichting over verschillende informatiekanalen en websites welke we konden raadplegen of waar je mee te maken kreeg bij bijvoorbeeld doorverwijzingen. Daar kwam o.a. de website van Balans ook voorbij. En in die tijd maakte ik voor Bureau Jeugdzorg Utrecht een personeelsblad. In de werkruimte daar lagen oude exemplaren van Balans Magazine waar ik op mijn verzoek eentje van meekreeg. Daarnaast is de aanwezigheid van autisme in mijn persoonlijke omgeving ook een belangrijke reden om mij bij Balans aan te sluiten.

Wat doe je zoal voor Balans?

Het begon dus met de nieuwe ‘Look and Feel’ voor Balans Magazine en het opfrissen van de huisstijl. Dat resulteerde in mijn inmiddels 5 jaar durende samenwerking met Balans als externe grafisch vormgever. En doordat ik ook vaak op de locatie in Bunnik aanschoof om daar te werken en te vergaderen, kon ik ook ter plaatse vaker samenwerken met Jurgen Breeman van Balans aan diverse andere Balans publicaties.

Voorbeelden van werk dat ik heb gemaakt zijn o.a. de algemene folders, diverse jaarverslagen, aankondiging- of actieposters voor congressen of landelijke bijeenkomsten, Roll-up banners voor op beurzen en congressen, speciale rapporten of gelegenheidspublicaties, ledenwervingacties, Facebook-advertentiecampagnes, etc. Maar ook aan de toenmalige website heb ik nog meegewerkt. En ik bezocht heel graag congressen en lezingen van Balans. Daar was ik dan als vrijwilliger om collega’s te helpen met bijvoorbeeld de verkoop van materialen in de Balans-stand en om interessante lezingen bij te wonen.

Wat voor soort producten maak je voor Balans?

In eerste instantie waren dat veel papieren uitgaven, maar inmiddels natuurlijk ook steeds meer digitaal en online vormgegeven onderdelen. Samen met o.a. Karin van Ooijen, Sandra Muller en Project Icarus uit Zeist heb ik gewerkt aan de vormgeving van de nieuwe website. Mijn ontwerpschetsen zijn door Icarus nagebouwd in WordPress.
Op dit moment zijn we ook druk met elkaar aan het werk aan het optuigen en vullen van het nieuwe Kennisblok ‘Voeding’. Dan kijk ik naar de specifieke vormgeving van dit kennisblok, zoek ik de kleuren en de beelden erbij, maak ik een eigen icoon bij dit Voedingsblok, en stel ik een uitgebreide webpaginavormgeving samen met instructies en een contentoverzicht voor de webbouwers van Icarus. We vergaderen daar online met elkaar over. Dat gaat heel goed en we vullen elkaar daar mooi aan.

Voor het nieuwe kennisblok ‘Voeding & ADHD’ hebben Beatrice Keunen, Maarten Boers (oprichter van Zeebenen film in Utrecht) en ik een korte film gemaakt over ‘Voeding & ADHD, over de relatie ADHD, voeding & medicatie’. Dat hele traject bestrijkt een aantal maanden en er zijn diverse beslissers bij betrokken. Het begint allemaal bij uitgebreide brainstormsessies, het maken van de ‘Look and Feel’ ontwerpschetsen voor die pijler en het bepalen van de inhoud plus de structuur van de contentpagina’s. Dan worden de professionals benaderd en worden de interviews afgenomen, vervolgens volgt het schrijven van de totale content. En ik houd me daarna bezig met het samenvoegen van alle content en afbeeldingen op het webpaginastramien. Het begeleiden van de bouwers van de website behoort hier ook tot mijn taak. Als laatste werkten we aan het maken van een filmscript.


Naast de vormgeving nam ik ook de volgende taken op mij; de gehele projectbegeleiding en werkplanning en het maken van een draaiboek voor de film. En natuurlijk ga ik mee naar de opnamedagen bij de kinderarts, de kinderdiëtist en het gezin waar we thuis hebben gefilmd. Kortom, dat hele project pak ik met bovengenoemde collega’s op en leveren we af op de deadline. Ik vind het superleuk om zo’n grote productie met elkaar te maken en dit behelst zo veel meer dan alleen maar vormgever zijn.

Waar houd je rekening mee bij je ontwerpen?

Als ik voor Balans ontwerp, houd ik altijd in de gaten of ik met mijn vormgeving en beeldgebruik aansluit bij hetgeen we willen overbrengen op de Balansdoelgroep. Daarbij speelt het formaat soms een rol (smal en hoog voor een promotie roll-up banner of breed en liggend voor bijvoorbeeld een wachtkamerschermontwerp), of dat iets een on- of offline ontwerp is. Verder moet een ontwerp natuurlijk aan de Balanshuisstijl voldoen, ik pas dat toe door het gebruik van de juiste letters, het juiste kleurpallet en met de juiste logo’s en foto’s. We hebben voor fotografie bijvoorbeeld ook een Balans- beeldtaalrichtlijn opgesteld. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de fotoreportages van de gezinnen in Balans Magazine. We kiezen daar bewust voor het gebruik van bestaande, echte gezinnen en geen stockfotografiegezinnen. De fotoshoot voor Balans Magazine wordt daarom al jaren door collega en fotograaf Joris den Blaauwen gedaan. Hij verstaat de manier van families fotograferen goed: hij stelt de families op hun gemak waardoor ze in hun eigen omgeving kunnen worden geportretteerd. Natuurlijk kunnen we niet altijd gebruikmaken van een fotograaf. Dan zoeken we op een andere manier naar mooie en geschikte beelden voor Balans Magazine, de website of een ander soort ontwerp.

Je hebt ook de vormgeving van de Website gedaan. Wat vond je daar leuk, niet leuk en/of moeilijk aan?

Ik ben begonnen met een nieuwe ‘Look and Feel’-ontwerpstudie voor de nieuwe website. We zijn daardoor o.a. overgestapt naar een nieuwe huisstijlletter, een uitgebreider kleurenpallet en de opzet en structuur van de website is herzien en verbeterd. Er zijn nieuwe Kennisbank iconen ontworpen met ieder hun eigen kleurgebruik gekoppeld aan een thema. Deze thema’s zijn daardoor visueel aantrekkelijker en makkelijker herkenbaar in de verschillende lagen van de website én komen terug in bijvoorbeeld balans Magazine. Het was leuk en interessant om met Sandra Muller te kijken naar het kleurgebruik met het oog op bezoekers die kleurenblind en/of slecht zien zijn.


De inhoud en de websitestructuur werden door Balans zelf onder handen genomen, de vormgevingstudies deed ik voor een groot deel zelfstandig en koppelde ik terug in overleggen met Suzanne Boomsma, Karin, Sandra en Icarus.
En zoals eerder gezegd; de bouw werd geheel verzorgd door Project Icarus.

Wat zou je zelf nog graag voor Balans willen ontwerpen?

Laatst heb ik met o.a. Beatrice Keunen en Anouk van Westerloo in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke HuisartsenVereniging (LHV) en Stichting Stimular een eboek over duurzaamheid gemaakt. De titel is ‘De Groene Huisartsenpraktijk’. Het is een online publicatie geworden met leuke interactieve toepassingen, zoals met knoppen navigeren door het document, het toepassen van animatie op objecten en het implementeren van filmpjes of externe websites. Het is een interessante digitale manier van informatie overbrengen.

Ik zou ook wel eens de mogelijkheid willen onderzoeken om een digitaal, interactief magazine voor Balans te maken. Ik denk dat zoiets helemaal in deze tijd past en ook een jongere generatie ouders zal aanspreken. Ook zou ik met collega’s meer videocontent willen maken voor de website. Er zijn al leuke ideeën om meer filmpjes te maken. Balans bestaat al meer dan 34 jaar. Er zit zóveel kennis bij Balans en er is nog zóveel te vertellen, te delen en te leren van elkaar. Ik denk dat Balans met de nieuwe website en de indeling in Kennisblokken een heel goed platform biedt om dat verhaal te blijven vertellen en te delen. En voor ouders en professionals een podium is om daar hun kennis op te halen of te delen. Ja, ik zou graag aan Balans verbonden willen blijven om meer mooi en zinvol werk te kunnen maken.

Meer weten over Nicolien?

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.