Verschijning boek Kinderen van de Staat, Jeugdzorg in ademnood

Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Jaarlijks wonen zo’n 46.000 kinderen niet meer bij hun ouders thuis en zitten er tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling.

Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de overheid ontbreekt.

Jeugdhulp komt te laat en schiet tekort. Betrokken medewerkers op de vloer doen hun best maar zijn vaak ondergewaardeerd en er is een groot gebrek aan personeel. De jeugdzorg is na invoering van de Jeugdwet in 2015 (decentralisatie, overhevelen van taken naar gemeenten) nog meer een markt geworden die wordt gedreven door perverse prikkels. Een markt waarin expanderen, geld en macht boven het welzijn van de jongeren gaat.

Jeugdzorg is een wereld waarin niet de waarheid en de beste zorg voorop staan, die verder wordt gekenmerkt door een waanzinnige bureaucratie.

Daarover gaat het boek Kinderen van de Staat. De focus ligt tevens op de zwaarste vorm van jeugdzorg: de gesloten instellingen voor JeugdzorgPlus. Gevangenisachtige instellingen waar kinderen met gedragsproblemen, hechtings- of eetstoornissen, psychiatrische problemen of met een trauma worden opgesloten zonder dat ze een delict hebben gepleegd.

Instellingen met geweld, ‘scheurjurken’ en isoleercellen. Vaak is er geen behandeling. Het is veelal het laatste redmiddel wanneer niemand meer weet wat er met een kind nog kan. Deskundigen noemen de gesloten instellingen het ‘afvalputje’ van de jeugdzorg.

Auteur

Auteur Hélène van Beek werkte drie jaar aan het boek. Ze legt zaken bloot zoals geweld in de instellingen van jeugdzorg en gebrek aan transparantie en cijfers in de sector. Ook maakte ze een reconstructie van een recente, zeer omstreden miljoenen aanbesteding voor gesloten jeugdzorg in Noord-Holland.

Ze bemachtigde stukken daarover door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De aanbesteding ligt momenteel politiek onder vuur.

Hélène van Beek raadpleegde actuele onderzoeken en literatuur. Ze interviewde vele -getraumatiseerde- jongeren en hun ouders, professionals, deskundigen uit de jeugdzorg, en jeugdrechtadvocaten.

Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer als freelancer voor dagblad Trouw, voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv) en voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio1). Daarvoor werkte zij achttien jaar als redacteur bij dagblad De Gelderlander.

Omslagillustratie: Canvas painting 5,5 x 10 meter – Street artist Judith de Leeuw, JDL

——————————————————————-

Titel: Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood
Uitgever: Nobel Boeken, Baarn.
ISBN 9789083060200
e-book, ISBN 978-90-830602-1-7
in produktie: Luisterboek, ISBN 9789462174375

 

OVER BALANS

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders in de politiek verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans.

Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar!

Word-lid-balk 2019