Informatieavond over NLD – 29 mei 2018

  • 29 mei
  • 19:30 - 21:30 uur
  • Balans/NVA, Weltevreden 4a, De Bilt
29 mei

De afdeling Utrecht van Balans houdt dinsdagavond 29 mei een informatieavond over NLD, met medewerking van neuropsycholoog Adriaan Kievit (schrijver van NLD bij kinderen) en een ervaringsdeskundige.

Doelgroep

De avond is bedoeld voor ouders of verzorgers van een kind met NLD (of met grote verschillen in omgaan met verbale en niet-verbale informatie). Ook andere geïnteresseerden, zoals zorgverleners, orthopedagogen en leerkrachten, zijn van harte welkom.

Inhoud

NLD (Non-verbal Learning Disorder) is een leerstoornis die zich kenmerkt door een groot verschil tussen verbale en non-verbale (performale) informatieverwerking. Tegenwoordig worden deze problemen ook wel ondergebracht bij Leerstoornis, niet nader gespecificeerd. Kinderen met NLD zijn sterk in het omgaan met auditieve en talige informatie, maar zwak in niet-verbale taken die te maken hebben met visueel-ruimtelijk inzicht, plannen en complexe motorische taken. Veel van deze kinderen zijn sociaal onhandig. Ook emotionele problemen komen regelmatig voor.

Op deze avond houdt Adriaan Kievit (neuropsycholoog) een inleiding. Adriaan is geen onbekende bij Balans als schrijver van het boek NLD bij kinderen (Lannoo Campus, 2012). In november 2017 verscheen in Balans Magazine een interview met hem onder de titel ‘NLD: De leerstoornis die geen stoornis mag heten.’
(Als u lid bent van Balans en bent ingelogd op deze site, kunt u het artikel hier lezen)

Onderwerpen zullen zijn: de moeilijkheden die NLD met zich meebrengt, wat kunnen ouders en school doen om te helpen en het nut van een diagnose. Er is op dit moment nogal wat discussie gaande over het belang van een diagnose. Adriaan houdt zich actief bezig met deze discussie, getuige ook het interview in Balans Magazine.
Behalve Adriaan is ook een jongere met NLD aanwezig, die als ervaringsdeskundige zijn problemen en oplossingen kan toelichten. Er is natuurlijk ook ruimte voor vragen en voor lotgenotencontact.

Tijd: 19.30-21.30 uur, inloop vanaf 19.15.

Locatie: het Landelijk Bureau van Balans en NVA, Weltevreden 4a, 3731 AL De Bilt.

Aanmelden: klik hier om naar de online ticketverkoop te gaan (op de website van Eventbrite)

Kosten: € 5,00  voor niet-leden, € 2,50  voor leden (excl. kosten ticketservice)