Scroll Top


Dit is één van de verhalen uit het boek van Bart Heeling, Gewoon Speciaal, kijken vanuit kindperspectief. Bart is ‘zijinstromer’ en leerkracht in het speciaal onderwijs (cluster4 bij Renn4).

Telefoongesprek met een moeder

‘Wat heeft ie nou weer gedaan.’ 

De vraag die eigenlijk geen vraag is, komt hard binnen en ik ben er meteen even stil van. In haar stem aan de telefoon hoor ik pijn en vermoeidheid, klaar om weer een vervelend bericht over haar zoon te ontvangen, klaar voor een nieuwe tegenslag. ‘Wat heeft ie nou weer gedaan’, zit vol met stigma en selffulfilling prophecy.  

En eerlijk is eerlijk, eigenlijk bel ik haar op vanwege een opstootje waar haar zoon eerder vandaag bij betrokken was. Maar nu begin ik te twijfelen. Ik herpak mezelf en maak een opsomming van alles wat deze dag goed ging: Hij was al bij de start van de dag rustig gaan zitten, heeft een groot deel van de pauze leuk meegespeeld en hij heeft tijdens het zelfstandig werken keurig op z’n beurt gewacht.  

Aan de telefoon valt een enorme stilte en ik hoor een snik.   

Ik ga verder. ‘Hij zit nu in de taxi. Wat vindt u ervan om alvast de waterkoker aan te zetten zodat u straks samen een kopje thee kunt drinken….’ 

We sluiten het gesprek af en ik noteer het opstootje van vandaag in het dossier, voor intern gebruik. Het heeft me aan het denken gezet dat we vooral de ouders bellen wanneer er iets gebeurd is. De zin ‘geen bericht is goed bericht’ mag wat mij betreft meteen de kluis in.

Recensie boek ‘Gewoon Speciaal’

Ongeveer twee jaar geleden kwam ik op Linkedin de verhalen van ‘meester Bart’ tegen.  De verhalen raken mij enorm. Ze geven zo goed weer ‘hoe het ook kan’ en hoe het naar mijn idee zou moeten. Bart heeft een enorm pedagogisch inzicht en kan goed op zichzelf reflecteren. Daarnaast is hij begripvol en betrokken bij zijn leerlingen. Ik zou onze jongens zonder aarzeling aan hem durven toevertrouwen.

Ik gun ieder kind een ‘meester Bart’, zowel in het regulier als op het speciaal onderwijs. Daarom ben ik blij dat Balans aandacht besteed aan zijn boek ‘Gewoon Speciaal, kijken vanuit kindperspectief’, waarin de verhalen zijn gebundeld. Lees hier één van zijn verhalen: ‘Telefoongesprek met een moeder’, volg Bart op Linkedin en… koop zijn boek! Als ouder, als leerkracht, voor jezelf, of om cadeau te geven.. Want iedereen zou dit moeten lezen.  

Karin van Ooijen, regio coördinator bij Balans en moeder van twee zoons die een eigen weg volgen in hun ontwikkeling.   

Het boek is voor €24,95 (inlc. verzending) te koop bij Taleswapper, via deze link: https://www.taleswapper.com/gewoon-speciaal-verhalenbundel-door-bart-heeling/.

Ben jij al lid van Balans?

Volg ons op social media

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.