Scroll Top

Extra informatie bij artikel speciale autorijlessen ‘Ik pas me constant aan de leerling aan’ Balans Magazine nummer 2

Op deze pagina vind je informatie over het halen van je rijbewijs met autisme of adhd, faalangst of een andere reden waardoor extra ondersteuning nodig kan zijn. Hoe het zit met het invullen en goedkeuren van de gezondheidsverklaring. De medische keuring en rijtest, aangepast theorie-examen doen en tips voor bij het theorie-examen voor jongeren met dyslexie.

Gezondheidsverklaring en CBR rijtest:

De laatste jaren is er voor kandidaten met ADHD en sinds 2021 ook voor kandidaten met autisme het nodige verandert. Om af te mogen rijden moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Daar wordt ook gevraagd naar een diagnose zoals bijvoorbeeld ADHD of autisme. Heb je een diagnose ADHD of autisme dan moet je dit op je gezondheidsverklaring invullen. Vervolgens ga je naar een (onafhankelijk) specialist (psychiater) voor een medische keuring. Dit hoeft niet meer om de paar jaar herhaald te worden. Behalve als de keuringsarts reden ziet om dit wel te adviseren. Jongeren die vanaf hun 16e jaar geen medicatie voor hun ADHD (meer) gebruiken en ook niet meer in behandeling zijn hoeven niet in te vullen op de gezondheidsverklaring dat ze ADHD hebben. Hebben zij dit wel dan zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dat je medisch gekeurd moet worden om te beoordelen of je rijgeschikt bent. Je mag zelf een (onafhankelijk) keuringsarts kiezen. Dit moet wel een bevoegd keuringsarts zijn, maar hoeft geen arts te zijn die op het lijstje van het CBR staat. Sinds 2021 beoordeelt de keuringsarts of een rijtest bij het CBR, waarin wordt beoordeeld of je rijgeschikt bent, nodig is of niet. Dit is dus niet meer standaard. 

Lees hier meer over autisme en rijbewijs en de gezondheidsverklaring:

Autisme en rijbewijs

Lees hier meer over de gezondheidsverklaring van het CBR:

Gezondheidsverklaring rijbewijs

Gezondheidsverklaring auto, motor en het rijbewijs

Lees hier meer over de geldigheid van de gezondheidsverklaring van het CBR:

Na gebleken rijgeschiktheid voor de aangevraagde categorie B (auto) wordt de Verklaring van geschiktheid in het centraal rijbewijsregister van de RDW geregistreerd. De aanvrager (leerling) ontvangt hierover een brief en/of digitaal een reactie.

Deze Verklaring van geschiktheid is 1 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Binnen dit jaar moet de kandidaat voor de betreffende categorie B (auto) een voldoende CBR-examen hebben afgelegd. Wanneer dit niet lukt moet de kandidaat voor het verkrijgen van een (nieuwe) Verklaring van geschiktheid een nieuwe aanvraag (gezondheidsverklaring) indienen bij het CBR.

Het al eerder door een arts ingevulde en ondertekende Geneeskundig verslag bij de Gezondheidsverklaring is volgens afspraak 3 jaar geldig (!!) 

Het kan voorkomen dat binnen deze 3 jaar een nieuwe Verklaring van geschiktheid voor dezelfde categorie B (auto) óf voor een andere categorie nodig is. Dán is het voldoende om een Gezondheidsverklaring met het Geneeskundig verslag in te sturen, waarbij het Geneeskundig verslag niet nogmaals hoeft te worden ingevuld door een arts.

Bekijk hier de checklist risicofactoren met aandachtspunten waar een keuringsarts op let bij een medische keuring:

Checklist risicofactoren ASS

Waarop wordt er gelet bij een rijtest om te beoordelen of je rijgeschikt bent? Bekijk hier de aandachtspunten:

Slik je medicijnen; Kijk dan hier wat dit betekent voor je rijgeschiktheid:

Informatie CBR over de gezondheidsverklaring en wanneer je moet invullen dat je een diagnose ADHD hebt of hebt gehad:

Hoe kan ik rijden met ADHD?

“Vul ja in als u de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.” 

Informatie CBR over de gezondheidsverklaring en wanneer je moet invullen dat je een diagnose autisme hebt:

Hoe kan ik rijden met Autisme?

Theorie-examen doen voor je rijbewijs:

De verschillende theorie-examens bij het CBR

  • Een verlengd theorie-examen. Kosten in totaal (2022): €49,00 (extra kosten á €12,00) bij verlengd theorie-examen kan je een verzoek indienen voor teruggave > wel met dyslexieverklaring.
  • Regulier theorie-examen. Kosten in totaal (2022): €37,00
  • Een individueel begeleid theorie-examen. Kosten in totaal (2022): €95,00

Individueel begeleid examen

Filmpje over hoe het CBR theorie-examen in z’n werk gaat:

Hoe gaat het theorie examen auto?

Een aantal verschillende theorie-leermiddelen die rekening houden met leesproblemen of dyslexie:

 

High speed cbr theorie auto en theorie boekk XXL

Theorieboek dyslexie moeite met lezen

Cbr theorie auto dyslexie 

Itheorie

Theorietoppers

Nooit meer zakken theorieboek rijbewijs-b

Wim in t veld verkeer theorie voor het-b-rijbewijs

Daisy luisterboek

Kijk zelf goed welk theorie voor jou het meest passend is en je het prettigst lijkt. 

Het CBR faalangst praktijkexamen:

Het CBR kent een speciaal praktijkexamen voor leerlingen met faal- en/of rijexamenangst. De leerling krijgt bij dit faalangstexamen een CBR-examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faal- en/of rijexamenangst. 

Er is meer tijd om de leerling op zijn of haar gemak te stellen. En tijdens dit CBR-examen is er ruimte voor een ‘Time Out’

Faalangst-rijexamen

Gespecialiseerde rijscholen

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.