Scroll Top

Je brein is een fantastisch orgaan. Het heeft allerlei functies om jou te helpen met de dingen die je moet doen. Dat noem je executieve functies. Executieve wattes? horen wij je denken. Die moeilijke woorden mag je meteen vergeten. Het is een verzamelnaam voor vaardigheden die jou helpen bij alles wat je moet doen. Dit artikel gaat over de vaardigheden: plannen en organiseren.

Plannen

betekent dat je een plan maakt voor iets wat je wil doen. Hierdoor voorkom je dat je dingen vergeet. Je hebt vast weleens een agenda of een checklist gezien. Dit is een handig hulpmiddel om activiteiten te plannen. Misschien gebruik jij wel een checklist om te onthouden wat je in je schooltas moet stoppen wanneer je gym hebt? Of misschien gebruik je een kalender om belangrijke dingen in op te schrijven die je moet onthouden; een tandartsafspraak of een verjaardag?

Gebruik jij weleens een kalender of een lijstje om belangrijke dingen op te schrijven?

Tip

Om goed te plannen kun je een lijstje of kalender maken en invullen. Hierin kun je bijvoorbeeld opschrijven wanneer je welke huiswerkopdrachten gaat doen. Of wanneer je gaat oefenen voor een spreekbeurt, wanneer je gaat knutselen of dingen die je in het weekend wil doen.
Schrijf ook de tijden erbij. Zo weet je precies wat je gaat doen en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.
Concentreer je op één taak. Het kan soms moeilijk zijn om je aandacht bij één ding te houden. Probeer dus om jouw aandacht te concentreren op één taak tegelijk. Dit helpt om je beter aan je plan te houden.
Maak keuzes: Ons brein moet vaak keuzes maken. Probeer om de juiste keuze te maken door goed na te denken over de gevolgen van je keuze.

Stef (11) is binnenkort jarig en wil zijn verjaardag vieren met z’n vriendjes. Superleuk om daarvoor alvast plannen te maken. Hij kiest wat hij wil gaan doen, wie er mee gaat en hoe hij dat moet regelen. Het is net alsof Stef een grote puzzel maakt. Ook zorgt Stef dat hij alles goed organiseert. Zoals van tevoren bedenken wat voor lekkers er gekocht moet worden en dat de juiste spelletjes klaarstaan voor zijn feestje. Stef regelt alles goed en heeft zijn spullen op orde. Zo heeft hij een leuke verjaardag zonder stress of gedoe.

Organiseren

betekent dat je dingen op een logische manier op een rijtje zet. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe je je tas inpakt voor school, hoe je je speelgoed opruimt of hoe je je kledingkast inricht. Door te organiseren kun je sneller vinden wat je zoekt en voorkom je dat je spullen kwijtraakt.

Ben jij weleens iets kwijt? Zo ja, wat was je kwijt en kon je het ook weer terugvinden?

Tip

Ruim alles weer op wanneer je klaar bent met spelen. Zo weet je precies waar alles ligt en hoef je niet te zoeken naar je favoriete speelgoed of knuffel. Maak bijvoorbeeld een opbergsysteem voor je kleren, zodat je snel kunt zien wat je aan wil trekken. Sokken bij de sokken en broeken bij de broeken.

Veel oefenen!

Plannen is het maken van een plan voor iets wat je wil doen. Organiseren is het op een logische manier op een rijtje zetten van dingen. Door te plannen en organiseren kun je geconcentreerd werken en voorkom je dat je dingen vergeet of kwijtraakt. Probeer deze vaardigheden te oefenen bijvoorbeeld door je speelgoed op te ruimen wanneer je klaar bent met spelen. Gebruik daarvoor dit handige schema.????

Dit artikel is geschreven door Robine Kroon-Zijderhand en Tineke van der Klink-Bouwens van Leren Leren Nederland. In het volgende nummer van BalansKIDS schrijven ze een artikel over de functies reactie-inhibitie en emotieregulatie.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.