Scroll Top

Selectief mutisme, na de diagnose

Gids voor ouders na de diagnose

Bij Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders (www.schouders.nl) vind je de Gids voor ouders na de diagnose. Deze gids is voor ouders die net de diagnose van hun kind hebben gehoord. Een diagnose van een beperking, problematiek of chronische ziekte. Wat betekent deze diagnose? Wat kan ik allemaal verwachten? Is het wel oké dat ik me voel zoals ik me voel, of hoe ik ermee omga?’ Na de diagnose van je kind heb je heel veel vragen en/of ga je op zoek naar hulp, begrip en steun. Dat is heel normaal. Wanneer je net hebt gehoord dat je kind een beperking, problematiek of chronische ziekte heeft, begin je aan een lange, vaak emotionele, reis. Je komt in een compleet nieuwe wereld, vol artsen, therapeuten of andere zorgverleners en regels waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Om te zorgen dat je hierin je weg vindt, is het goed om zoveel mogelijk te weten te komen over de aandoening die jouw kind – en dus jouw leven – bijzonder maakt. Sommige ouders herinneren zich later niets meer van die eerste tijd na de diagnose. Anderen omschrijven het als ‘een zwarte zak’ die over hun hoofd werd getrokken of een mes dat in het hart werd gestoken. Maar er zijn ook ouders die opluchting ervaren, omdat ze na een jarenlange diagnostische zoektocht eindelijk antwoord krijgen op hun vraag. Terwijl er ook ouders zijn die niets van het bovenstaande ervaren. Zij zijn niet verdrietig, hun wereld stort niet in, maar zij hebben wel de bevestiging gekregen van iets waarover ze al langere tijd een (onbestemd) voorgevoel hadden. Kortom, hoe je het horen van de diagnose ervaart is heel persoonlijk. Gelukkig is er genoeg dat je kan helpen om door deze periode heen te komen. Het idee dat je bijvoorbeeld niet de eerste en zeker niet de enige bent die dit meemaakt, is hopelijk al een troost.

De omgeving

Voor sommige ouders is het lastig om te vertellen dat hun kind een diagnose heeft. Familie en vrienden kunnen zo hun eigen gedachten hebben over het niet spreken van je kind. Om hen te helpen begrijpen wat jullie gezin is overkomen kun je hen bijvoorbeeld verwijzen naar informatieve websites over Selectief Mutisme die jou aanspreken. Of benoemen wat de diagnose jou vooral biedt: duidelijkheid, meer begrip voor je kind en de mogelijkheid om de problemen met succes aan te pakken.

Meer weten

Heb je vragen of zorgen over je kind met Selectief Mutisme, of herken je kenmerken en wil je daar graag eens met een ervaringsdeskundige praten? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn.

Klik op de volgende link voor het gehele Dossier Selectief Mutisme  op onze website:  om meer informatie te krijgen over wat Selectief Mutisme is, hoe de diagnose wordt vastgesteld, wat het behandelplan en de richtlijnen zijn, hoe je er in de opvoeding, in de vrije tijd of in het onderwijs mee om kunt gaan, en meer..

Luister hier de Spotify podcast ‘Het gesprek aan de keukentafel’  ‘Een gesprek over Selectief Mutisme met Eustache Sollman. Auteur van ‘Breek de stilte’ en ‘lekkere kletskoppen’.’

Meer informatie

Informatie over het boek ‘Breek de stilte, over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen’. Tevens zijn hier meerdere artikelen te downloaden en kan aangemeld worden voor webinars/lezingen over selectief mutisme. Na het succes van Breek de stilte, kon een 2e boek van Eustache Sollman niet uitblijven. Een boek voor en over kinderen met selectief mutisme: Lekkere kletskoppen?! De site van de Nederlandse oudervereniging van en voor ouders met kinderen die selectief mutisme hebben. Een zeer uitgebreide site van de stichting Behandeling Selectief Mutisme. Met informatie over de behandeling ‘spreekt voor zich’, maar ook veel tips voor ouders en leraren. Tevens informatie over verschillende boeken en bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over selectief mutisme. Het behandelprotocol ‘Praten op school, een kwestie van doen’ is ontwikkeld door kinderpsychiatrisch centrum de Bascule in Amsterdam, tegenwoordig opererend onder de naam Levvel. Op deze site vind je ook informatie over lopende onderzoeken naar Selectief Mutisme. De site van de Vlaamse Vereniging Selectief Mutisme. Hierop is uitgebreide informatie te vinden. Zij organiseren regelmatig ontmoetings- en studiedagen en ook zomerkampen voor kinderen en jongeren met Selectief Mutisme. Ook hebben ze een handig overzicht naar sites over Selectief Mutisme in andere landen en dus andere talen.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.