Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Angst

Separatieangst

Kinderen met separatieangst zijn extreem bang om gescheiden te worden van hun huis of opvoeders. Deze angst komt vaak voor bij kinderen tot 4 jaar. Ze willen liever niet naar school of uit logeren. Ook maken ze zich zorgen over wat hun (of hun opvoeders) kan overkomen.

Specifieke fobie

Deze kinderen kennen angst voor een bepaalde prikkel. Deze willen ze graag vermijden. Dit kan angst zijn voor dieren, natuurverschijnselen, een medische handeling of specifieke situatie (zoals vliegangst). Bij kinderen kan deze angst zich uiten in huilbuien, woede-uitbarstingen of zich vastklampen.

Gegeneraliseerde angststoornis

Deze kinderen piekeren eindeloos zonder duidelijke aanleiding. Deze angstige gedachten kunnen ze niet stoppen. Kinderen en jongeren piekeren veel over school- of sportprestaties of erge zaken als oorlogen. Ze slapen slecht en willen dat hun opvoeders ze geruststellen. Dit komt doordat ze perfectionistisch en onzeker zijn. Deze stoornis doet denken aan een soort karaktertrek en is niet te herleiden naar een bepaalde situatie.

Sociale fobie

Deze kinderen zijn angstig om tekort te schieten in situaties met volwassenen of leeftijdsgenoten. Het gaat hierbij om situaties waarin de jongere sociaal moet functioneren, presteren of door een ander wordt beoordeeld. De kinderen gaan trillen, zweten en blozen en vermijden deze situaties liever.

Paniekstoornis

Hierbij krijgen kinderen regelmatig te maken met een paniekaanval zonder duidelijke oorzaak. Het is een moment van intense angst, waarbij ze duizelig of misselijk worden. Dit is zo naar dat deze kinderen ook bang zijn zo’n aanval te krijgen. Soms ontwijken ze drukke situaties. Dit wordt ook wel agorafobie of pleinvrees genoemd.

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype

Deze website is gemaakt door Project Icarus!

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?