Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Depressie

Angst en depressie lijken op elkaar. Wanneer een kind of jongere door het vermijden van zaken steeds meer belangrijke dingen mist, lijdt ook de stemming eronder. Bij een depressie is er sprake van een intense en verdrietige stemming die lang aanhoudt. De jongere piekert veel en heeft een gevoel van tekortschieten of denkt iets doms te hebben gedaan. Een depressie kan een jongere somber of prikkelbaar maken, maar ook onrustig, wanhopig of bang.

Er is een duidelijke toename van jongeren met depressieve klachten. Dit kan te maken hebben met schaamte en de behoefte aan bevestiging.

Dysthyme stoornis

Er bestaat ook een lichte vorm van een depressie, namelijk de dysthyme stoornis. De dysthyme stoornis lijkt veel op een depressie. Echter, een dysthyme stoornis is vaak veel langer aanwezig en de verschijnselen zijn milder dan bij een depressie.

Zie voor meer informatie de Richtlijn Stemmingsproblemen voor jeugdhulp en jeugdbescherming. In de richtlijn staat wat hulpverleners samen met ouders kunnen doen als ze vermoeden of weten dat uw kind een stemmingsprobleem heeft. De richtlijn is primair bedoeld voor jeugdprofessionals, aangezien zij ermee moeten kunnen werken. Er is van de richtlijn een aparte cliëntversie voor jeugdigen en hun ouders.

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype

Deze website is gemaakt door Project Icarus!

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?