Scroll Top

Podcastserie ‘Het ouderperspectief bij zorgintensieve kinderen’

In deze podcastserie gaat ervaringsdeskundige ouder Dannie Siebers in gesprek met ouders en hulpverleners. Hoe kom je tot een goede samenwerking? De podscastserie is speciaal gemaakt voor de ‘Week van het Ouderperspectief’ van 30 januari t/m 4 februari 2023. 

Dannie is moeder van een zorg intensieve jongeman die tot zijn 21ste thuis heeft gewoond. De laatste 6 jaar was hij thuiszitter. 

In die periode is Dannie tevens werkzaam geweest als begeleider MCDD, wat zij zelf altijd vertaalt naar: Er gaat veel en van alles wezenlijk anders in de ontwikkeling van  kinderen met MCDD. En dat  gaat gepaard met onvermogen en angst bij het kind zelf, en bij de omgeving.

Als voormalig vak docent MBO, is Dannie altijd op zoek naar wat we kunnen leren uit de praktijk. Hoe kunnen we die kennis toepasbaar maken? Daarnaast is Dannie werkzaam geweest voor de regionale omroep Gelderland. En ging zij dagelijks op pad om verhalen te maken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Al haar ervaring neemt zij mee tijdens het maken van podcast over “het ouderperspectief bij zorg intensieve kinderen”.

Er wordt namelijk veel óver ouders gepraat, maar nog veel te weinig mét ouders. Vooral als de zorg vast lijkt te lopen. Van hulpverleners wordt verwacht dat ze super(wo)man zijn, bedolven onder uitpuilende stappels dossiers. 

De podcastserie is bedoeld voor een breed publiek. Voor ouders maar bijvoorbeeld (vooral) ook voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Samen kunnen wij met aandacht en respect naar elkaar het beste uit onze kinderen halen.

Podcastserie

In de Podcastserie gaat Dannie als verhalenzoeker voor Balans op zoek naar ervaringen en kennis rond het thema ‘Ouderperspectief’.

Welke impact heeft het hebben van een zorgintensief kind op ouders? En welke steun en begeleiding hebben ouders nodig? Dannie neemt daarbij haar eigen ervaringskennis als ouder én haar nieuwgierigheid mee, om tijdens gesprekken de diepte in te gaan.

Eerste Podcast

In de eerste podcast gaat Dannie in gesprek met Marjan de Lange, mede onderzoeker ‘Ketenbreed leren’, en Kathinka Bruinsma, trainer en adviseur bij ‘Netwerk Beter Samen’. Zij combineren in de podcast kennis uit het onderzoek ‘Ketenbreed leren’ met persoonlijke en professionele ervaring. Hier lees je meer over het onderzoek van Ketenbreed leren. 

De podcast kun je hier beluisteren

Of hier in MP3

Tweede Podcast

In de tweede podcast vertelt Jan Pieter Meijer over zijn werk bij de crisisdienst, hoe hij samen met gezinnen op zoek gaat naar hoe nu verder. Wat als veiligheid in geding is? Wat is de maatschappelijke verwachting? Ook vertelt Jan Pieter over de liefde tussen ouders en kinderen, ook als  het niet altijd lukt om in het dagelijks leven  positief met elkaar om te gaan. 

Tijdens deze podcast luister je naar de dagelijkse praktijk van een bevlogen werker in de crisis jeugddienst. Een bijzonder gesprek van mens tot mens. 

Klik op de microfoon om de podcast te beluisteren:

Derde podcast

Een gesprek tussen moeders onder elkaar. Het indrukwekkende verhaal van Esther, moeder van een dochter in de gesloten jeugdzorg. Esthers dochter schreef een  gedichtbundel over haar verblijf in de gesloten jeugdzorg. 

Moeder Esther vertelt in deze podcast  over de tijd dat haar dochter verbleef in de gesloten jeugdzorg; “om haar over de sloot te laten springen”: Wat maakte dat er gekozen is voor een opname in gesloten jeugdzorg? Hoe heeft  het zo ver kunnen komen? Ook vertelt Esther over haar ervaring als ouder bij de Yes we Can kliniek.

Klik op de microfoon om de podcast te beluisteren:

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.