Scroll Top

 

Wat kun je als ouders en als kind zelf doen als je de diagnose AD(H)D krijgt of als er wordt uitgesproken dat je kenmerken van ADHD hebt? Er zijn vele behandeltherapieën waaronder gesprekken met een psycholoog of psychiater vanuit de Cognitieve Gedragstherapie (cgt). Ook kan in samenwerking met een psychiater worden gekozen voor het innemen van medicatie bij ADHD. Het kan ook beide: gesprekken en medicijnen. En ook is er een aanbod gericht op de lifestyle, zoals mindfulness, waarover onder andere Susan Bögels, lid van het Expertteam van Balans, regelmatig schrijft.

Een kleine tien jaar geleden kwam het onderwerp voeding ter sprake, wat zou de invloed daarvan zijn op (kenmerken van) ADHD? Het werd onder andere aangekaart door Lidy Pelsser van het PelsserDieet. Op deze website kun je over de betekenis van voeding bij ADHD lezen, en ons streven is onze informatie almaar actueel bij te schaven. Dat kan ook omdat er op dit moment, nationaal en internationaal, veel onderzoeken plaatsvinden naar ADHD & Voeding. Zodat de last die bij ADHD wordt ervaren, wordt teruggedrongen.

Aan het woord laten we: kinderarts Irene Hofmeijer, diëtist Esther van Ruijven, kinderarts Rob Peirera; we geven TIPS &  TRICKS, reeds verschenen info bij Oudervereniging Balans; linken naar interessante wetenschappelijke onderzoeken en literatuur.

Bekijk hier ook onze inspirerende FILM over ‘Voeding & ADHD’

Je kunt 24/7 ons contactformulier invullen voor contact met de BalansAdvieslijn over dit onderwerp. Wil je feedback geven op deze pagina’s en/of suggesties doen? Heel graag! Mail ons jouw naam en telefoonnummer via: [email protected] t.a.v. Beatrice Keunen. Wij nemen contact op met jou.

NB. Waar wij schrijven over ADHD wordt ook ADD bedoeld. Wij realiseren ons het onderscheid maar het aspect voeding kan ook op ADD van invloed zijn.

ADHD & Gewichtsproblemen

ADHD kan ondergewicht en overgewicht veroorzaken. In beide gevallen is het handig om je huisarts te bezoeken die je eventueel kan doorsturen naar een kinderarts , die jou en je kind vervolgens kan doorsturen naar een diëtist voor geschikte voeding en een geschikt voedingspatroon.

Lees verder >

Geschikte voeding

En wat is dan geschikte voeding? Wat maakt en houd een kind gezond zodat hij/ zij de optimale groei kan doormaken, juist bij (kenmerken van) ADHD. Daarvoor verwijzen we je graag naar de website van het Voedingscentrum.

Voedingscentrum >

Ondergewicht

Medicijngebruik kan een verminderde eetlust veroorzaken bij kinderen en jongeren met ADHD. Daardoor zou ondervoeding kunnen ontstaan: daarbij zijn voedselinname en de behoeft e aan voeding uit balans geraakt.

Lees verder >

Overgewicht

Kinderen en jongeren met ADHD kunnen ook te maken krijgen met overgewicht omdat zij juist te vaak op een dag minder gezonde snacks eten, omdat deze bijvoorbeeld weinig voorbereidingstijd kosten.

Lees verder >

De diëtiste: over medicatie en eetlust

Twee jaar werkt Esther van Ruijven, kinderdiëtist bij Voedingsadviesbureau Vie in Rijswijk, inmiddels samen met ADHD-praktijk Pietje Bell in Delft. Aanleiding voor de samenwerking in 2019 is een tiener met ADHD die door medicatiegebruik minder eetlust heeft. ʻDoor een voedselallergie was ze al een kritische eter, en in combinatie met de medicatie, valt ze nog meer af en is er sprake van ondergewicht.

Lees verder >

De Kinderarts: over doorverwijzen

Irene Hofmeijer ziet ADHD als een manier van ʻzijnʼ en (specifieke) voeding kan de kenmerken ervan niet veranderen. Wel kan een dieet onder- en overgewicht bij ADHD voorkomen. Kinderarts Irene Hofmeijer van ADHD-praktijk Pietje Bell over ADHD & Voeding: ʻHet aanleren van een vast eetpatroon op de dag is voor kinderen die er last hebben belangrijk. Je houden aan drie maaltijden en twee tussendoortjes doet hen goed.

Lees verder >

TIP & TRICKS:

Voeding en ADHD uit het ‘veld’

Een ‘boodschappenlijstje’ met tips & tricks van professionals die jou kunnen helpen in je zoektocht naar een gezond dagelijks eetritme.

Lees verder >


April 2021

Interview in Balans Magazine met Alejandor Arias Vasquez, bioloog en genetisch epidemioloog

Spelen micro-organismen in de darmen in de toekomst een hoofdrol bij het verminderen van ADHD-klachten? Een gesprek hierover met Alejandro Arias Vasquez, bioloog en genetisch epidemioloog, en als hoofdonder- zoeker verbonden aan de afdelingen psychiatrie en genetica van het Radboudumc in Nijmegen. ‘De vraag: Heb je last van je darmen? wordt bij een vermoeden van ADHD nu niet gesteld. Maar dan juist wel’.

 

Juli 2021

Interview in Balans Magazine met Annelies Spek, klinisch- psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum

 

Juli 2017

Special Balans Magazine: ADHD & VOEDING HET EFFECT VAN VOEDING BIJ ADHD

Heeft een voedingsdieet een gunstig effect op ADHD-gedrag? is dit een hype of feit? Dat onderzoekt de landelijke TRACE-studie. In dit themakatern- een samenwerking van Balans en het KJ- meer over het hoe en waarom van deze studie.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.