Scroll Top

 

Er zijn relatief veel mensen die gevoelig zijn voor teveel prikkels.  Of het nu gaat om hooggevoeligheid (HSP), autisme (ASS), trauma (o.a. PTSS), of een niet aangeboren hersenletsel, soms is het lastig om een leuk dagje uit te plannen.  Terrasjes, massaal bezochte pretparken en dierentuinen, even naar de kermis.. Prikkelgevoelige kinderen reageren niet overal hetzelfde op, de een kan niet tegen lawaai, de ander vindt de drukte verschrikkelijk.
Criteria voor een geslaagd dagje uit zijn dan ook: prikkelarm, kleinschalig, mogelijkheid tot rust en terugtrekken, en vooral een focus op eigen interesses.  Gelukkig zijn er, als je goed zoekt, toch nog wat prikkelarme activiteiten.

• Nationale parken

Buiten het hoogseizoen (en de daarbij behorende drukte) is wandelen en spelletjes doen in de natuur uitermate geschikt. Neem bijvoorbeeld een boekje mee over de verschillende planten die in dat gebied kunnen groeien, of kijk of je vogels kan onderscheiden aan hun roep (dan kan je er ook meerdere dagen mee bezig zijn). Je kan schelpjes zoeken, of mooie steentjes verzamelen, of iets anders wat jouw kind interesseert.

• Snoezelen

Snoezelen is een samentrekking van doezelen (sfeer) en snuffelen (onderzoeken): het betekend ontspannen in een ruimte waar beelden, geluid, geuren, kleuren en voorwerpen de zintuigen aangenaam prikkelen. Snoezelruimtes dragen bij aan een positieve stemming en gedrag, en is zeer geschikt voor kinderen met autisme of een verstandelijke beperking. Je kan bijvoorbeeld in Wekerom terecht in Hartenberg. Er bestaat ook een variant in het water: watersnoezelen. Er zijn verschillende snoezelruimtes in Nederland  (en buitenland) te vinden. Onder andere op WorldWide Snoezelen vind je een mooi overzicht.

• Natuurtuinen/ Pluktuinen

Prachtige tuinen, vol kruiden, bloemen, planten en bomen, waar je kunt ontspannen. Zoals nationale parken zijn natuurtuinen bij uitstek een ideale plek voor kinderen (en volwassenen) om het hoofd “leeg te maken”. Bij pluktuinen kan je een mooi boeket bloemen plukken om later middenin de woonkamer te zetten, of pluk je een emmer vol aardbeien voor een lekkere taart of jam.

• Kleinschalige musea/parken

De grote musea zijn vaak te massaal voor kinderen die prikkelgevoelig zijn. Soms kun je op een zonnige doordeweekse dag buiten de schoolvakanties geluk hebben dat het wat rustiger is in NEMO of het Spoorwegmuseum. Kies liever voor kleine musea, waar het rustiger is. Voorbeelden zijn o.a. het  Speelgoedmuseum in Deventer, het Watermuseum in Arnhem, of het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Ook openluchtmusea zijn heel prettig door de ruimte die je krijgt, zoals o.a. het Archeon. Kijk voor inspiratie op Museumkids.nl. Je kan altijd even bellen met het museum om na te gaan welke uren het kalmst zijn. Kijk ook eens op de prikkelarme cultuur agenda voor leuke tips.

• Paarden coachsessie, of koeien knuffelen

Dieren geven onvoorwaardelijke liefde, zonder daarbij te oordelen. Regelmatig worden paarden gebruikt om kinderen spelenderwijs hun eigen kracht te laten ontdekken, omdat paarden zich van nature openstellen om contact te maken. Ook is knuffelen met koeien een hele goeie. Je kan natuurlijk naar de kinderboerderij, op deze pagina staan zoveel mogelijk Nederlandse kinderboerderijen. Maar er zijn ook boerderijen die echt focussen op de rust. Een hartslag van een koe gaat een stuk langzamer dan dat van een mens, en ermee knuffelen geeft ontspanning. Er zijn veel plekken in Nederland waar zowel met paarden als met koeien geknuffeld kan worden.

• Blote voetenpad

Deze is of helemaal geweldig, of de plank volledig misslaan: het blote voetenpad. Paden waar je met je blote voeten (soms kilometers) mag banjeren door modder, grint, water, zand en andere texturen. Dan kan je (letterlijk) contact maken met de aarde. Lang niet iedereen met autisme en HSP kan hiervan genieten, maar heel veel juist weer wél. Het kan namelijk ook als prettig en ‘heel vrij’ worden ervaren. Er zijn inmiddels 23 blotevoetenpaden in Nederland, in o.a. Friesland, Limburg, Noord-Holland en Noord-Brabant.

• Prikkelarme Kermis

Denk je aan een kermis, dan is de automatische associatie direct prikkels: veel licht effecten, veel muziek en geluiden door elkaar heen, veel geuren, hordes aan mensen. Af en toe organiseert een kermis een prikkelvrije middag, die speciaal bedoelt is voor kinderen en volwassenen die juist op een rustige manier van de kermis willen genieten. Het licht en geluid staat bij de attracties dan vaak uit, en kermisexploitanten tonen meer begrip en geduld. Dit staat vaak op de website van de kermis zelf, maar je kan ook altijd even bellen om te vragen.

• Kanoën of varen

Een actieve dag, zonder drukte om je heen. Lekker genieten met je gezin van het water met een picknick mee voor onderweg. Je kunt de rust van de natuur zijn over je heen laten glijden terwijl je kijkt naar de eenden, de fluitende vogels, en de vissen in het water. Gelukkig zijn er in waterrijk Nederland veel plekken waar je een bootje of kano kunt huren.

• Kleine reisbedrijven

Als je het zelf moeilijk vind om een dagje uit te plannen, kan je natuurlijk altijd daarvoor iemand ‘inhuren’. De Kleine Wereldreiziger bijvoorbeeld. Zij zijn expert in het bedenken van net-even-anders-dan-anders activiteiten en leuke uitjes.

Zij hebben bijvoorbeeld een Reisgids Special die je via hun facebook site gratis kan downloaden. (En ook betaalde boekjes voor nog meer inspiratie!)

Ook KidsProofPlus is een mooie website die verschillende uitjes verzamelt voor kinderen mét en zonder ‘beperking’.

• Speelplekken van OERR

OERR valt onder natuurmonumenten, en heeft voor kinderen een aantal prachtige speelplekken. Daar kunnen jouw kinderen eindeloos ravotten, klimmen, kliederen en klauteren. Er zijn 21 speelplekken in verspreid in Nederland die zeer de moeite waard zijn.

Laatste tips

  • Als je meerdere kinderen hebt, ga dan eens met ze één voor één een dagje uit.
  • Ga vroeg je bed uit, en begin je uitje vanaf openingstijd. Het wordt vaak pas vanaf 11u drukker.
  • Probeer (als er geen vaste route is) bij een attractiepark te beginnen bij het einde, en loop de route in de “tegenovergestelde” richting.
  • Bel een museum of park vantevoren, en vraag wat de rustigste dagen zijn, zij hebben daar zelf meestal een goed beeld bij. Ga niet op een regenachtige feestdag, dan gaat “iedereen” naar “binnen”.  Studiedagen van leerkrachten zijn doordeweeks vaak rustige dagen.

Heb jij nog een prikkelarm uitje of activiteit die hier niet tussen staat maar zeker een plekje verdient? Vul dan ons contactformulier in en laat het weten.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.