Scroll Top

Medicatie mee op reis

Veel mensen die op vakantie gaan, weten niet dat hun medicijnen, zoals ADHD-medicatie, zware pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen, onder de Opiumwet vallen. Deze medicijnen mag je niet zonder een speciale verklaring mee nemen naar het buitenland. Je kunt dan aan de grens aangehouden worden en bent strafbaar. Dit geldt ook voor reizen binnen Europa met de auto.

Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn medicijnen die de werkzame stof methylfenidaat of dexamfetamine  bevatten. Deze medicijnen worden regelmatig gebruikt door kinderen met (kenmerken van) ADHD. Op de website van het CAK kun je vinden welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. En waarvoor je dus een speciale verklaring nodig hebt die ondertekend moet zijn door je behandelend arts. En waarop vaak een stempel moet staan van het CAK of de ambassade van het land waar je naar toe gaat.

Artsen zijn hiervan niet altijd op de hoogte. Het regelen van een verklaring kan problemen aan de grens of tijdens je reis voorkomen. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Het neemt enige tijd in beslag om een dergelijke verklaring te regelen dus begin ruim op tijd met het aanvragen ervan.

Wat heb ik nodig als ik medicijnen mee wil nemen op reis?

Schengenlanden

Voor vakanties in Schengenlanden heb je officieel een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Deze kun je aanvragen bij het CAK. Klik op de link om te zien welke landen Schengenlanden zijn.

Er zijn 7 landen die niet vallen onder het Schengenverdrag, maar wel de Schengenverklaring voor medicijnen accepteren.

Dit zijn:

 • Cyprus
 • Engeland (Verenigd Koninkrijk)
 • Ierland
 • Kroatië
 • Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk)
 • Schotland (Verenigd Koninkrijk)
 • Wales (Verenigd Koninkrijk)

Meer over de Schengenverklaring

In de Schengenverklaring staat dat je de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Lees meer over de Schengenverklaring en de Engelstalige medicijnverklaringen op de website van het CAK. Daar kun je vinden welke verklaring je nodig hebt en hoe je die aanvraagt.

Ook is er bij het CAK informatie te vinden over wat je moet doen als je binnen 2 weken vertrekt.

Vergeet niet de verklaring ook mee te nemen op reis!

Niet-Schengenlanden

Met deze landen zijn geen afspraken vastgelegd voor het meenemen van medicijnen. Om erachter te komen wat je moet doen om medicatie mee te kunnen nemen, kun je deze stappen volgen:

 1. Ga naar INCB.org. Let op: dit is een Engelstalige website!
 2. Bekijk of je reisbestemming op de pagina staat. En open het document dat achter het jaartal staat. Staat jouw reisbestemming er niet op, of is de informatie onduidelijk? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van het land van jouw reisbestemming in Nederland.
 3. Vraag aan de ambassade of het consulaat of het medicijn waar het om gaat, het land in mag. Vraag ook of je formulieren nodig hebt en of deze een stempel nodig hebben.

De ambassade van het land van jouw reisbestemming kan jou het beste informatie geen over het meenemen van medicijnen op reis. Wat je wilt weten is of de medicijnen mee het land in mogen en of je hier formulieren voor nodig hebt

Welke vragen zou je aan een ambassade kunnen stellen?

 • Mag ik (naam medicijn) het land in meenemen?
 • Heb ik hier documenten voor nodig? Zo ja, welke?
 • (Als je een verklaring nodig hebt) Moet de verklaring gewaarmerkt en/of gelegaliseerd worden?
 • (Als je een waarmerk of legalisering nodig hebt) Hoe en door wie moet de verklaring gewaarmerkt en/of gelegaliseerd worden?
 • Heb ik aanvullende stukken nodig? En zo ja, welke?

Zegt de ambassade dat je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt?

Bekijk dan het stappenplan voor het aanvragen van de Engelstalige medicijnverklaring op de website van het CAK.

Je medicijnpaspoort is niet voldoende!

Het meenemen van een medicijnpaspoort of medicatieoverzicht is niet voldoende. Het medicijnenpaspoort of medicatieoverzicht is namelijk geen officieel reisdocument. Het is wel handig om dit document mee te nemen op reis. Het somt wel op welke medicijnen je (kind) gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent, of je kind overgevoelig voor is.

Dit is handig als je in het buitenland naar een arts of apotheek gaat. Ook kun je het nodig hebben als je medicijnen verliest. Een medicijnpaspoort wordt afgegeven door de huisarts, specialist of apotheek.

Vragen?

Wil je eens praten met een ervaringsdeskundige? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn. Bereikbaar op nummer 030-2255050. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.