Scroll Top

Wanneer je kind zich niet fijn voelt en/of een diagnose krijgt hoop je altijd dat hij zich met behulp van medicijnen snel beter zal gaan voelen. Bij ontwikkelingsproblematieken zijn medicijnen echter niet de eerste oplossing.  Gelukkig zijn er voor de meeste ontwikkelingsproblematieken wel gedragstherapeutische behandelprogramma’s.

De behandeling voor Selectief Mutisme kan al op zeer jonge leeftijd worden gestart. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen gebruik maken van de bestaande behandelprotocollen. Hoe jonger een kind is, hoe beter het resultaat. Er bestaan in Nederland twee behandelprotocollen voor Selectief Mutisme: ‘Spreekt voor zich’ (ontwikkeld door UMC Utrecht) of ‘Praten op school, een kwestie van doen’ (ontwikkeld door Levvel Amsterdam, voorheen De Bascule). Dit zijn allebei gedragstherapeutische behandelprogramma’s. Hierbij gaat het kind onder begeleiding de confrontatie aan met spannende situaties en activiteiten. In kleine behapbare stapjes, zodat het kind succeservaringen op kan doen en steeds meer gaat durven.

Lijst met behandelaren

Op de website van selectiefmutisme.nl vind je een lijst met behandelaren per regio.

Meer weten

Heb je vragen of zorgen over je kind met Selectief Mutisme, of herken je kenmerken en wil je daar graag eens met een ervaringsdeskundige praten? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn door te bellen of het contactformulier in te vullen.

Je kunt ook kijken op Brainwiki (gemaakt door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie). Deze landelijke organisatie zorgt ervoor dat behandelaars, ouders, jongeren, gemeenten en scholen betrouwbare kennis over psychische problemen hebben.

Klik op de volgende link voor het gehele Dossier Selectief Mutisme  op onze website:  om meer informatie te krijgen over wat Selectief Mutisme is, hoe de diagnose wordt vastgesteld, wat het behandelplan en de richtlijnen zijn, hoe je er in de opvoeding, in de vrije tijd of in het onderwijs mee om kunt gaan, en meer..

Luister hier de Spotify podcast  ‘Het gesprek aan de keukentafel’  ‘Een gesprek over Selectief Mutisme met Eustache Sollman. Auteur van ‘Breek de stilte’ en ‘lekkere kletskoppen’.’

Meer informatie

Informatie over het boek ‘Breek de stilte, over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen’. Tevens zijn hier meerdere artikelen te downloaden en kan aangemeld worden voor webinars/lezingen over selectief mutisme. Na het succes van Breek de stilte, kon een 2e boek van Eustache Sollman niet uitblijven. Een boek voor en over kinderen met selectief mutisme: Lekkere kletskoppen?! De site van de Nederlandse oudervereniging van en voor ouders met kinderen die selectief mutisme hebben. Een zeer uitgebreide site van de stichting Behandeling Selectief Mutisme. Met informatie over de behandeling ‘spreekt voor zich’, maar ook veel tips voor ouders en leraren. Tevens informatie over verschillende boeken en bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over selectief mutisme. Het behandelprotocol ‘Praten op school, een kwestie van doen’ is ontwikkeld door kinderpsychiatrisch centrum de Bascule in Amsterdam, tegenwoordig opererend onder de naam Levvel. Op deze site vind je ook informatie over lopende onderzoeken naar Selectief Mutisme. De site van de Vlaamse Vereniging Selectief Mutisme. Hierop is uitgebreide informatie te vinden. Zij organiseren regelmatig ontmoetings- en studiedagen en ook zomerkampen voor kinderen en jongeren met Selectief Mutisme. Ook hebben ze een handig overzicht naar sites over Selectief Mutisme in andere landen en dus andere talen. De behandeling voor Selectief Mutisme kan al op zeer jonge leeftijd worden gestart. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen gebruik maken van de bestaande behandelprotocollen. Hoe jonger een kind is, hoe beter het resultaat. Er bestaan in Nederland twee behandelprotocollen voor Selectief Mutisme: ‘Spreekt voor zich’ (ontwikkeld door UMC Utrecht) of ‘Praten op school, een kwestie van doen’ (ontwikkeld door Levvel Amsterdam, voorheen De Bascule). Dit zijn allebei gedragstherapeutische behandelprogramma’s. Hierbij gaat het kind onder begeleiding de confrontatie aan met spannende situaties en activiteiten. In kleine behapbare stapjes, zodat het kind succeservaringen op kan doen en steeds meer gaat durven.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.