Scroll Top

Amira Yehya (19) is tweedejaars student geneeskunde bij de VU (Amsterdam) en geeft daarnaast samen met een psychomotorisch therapeut boksworkshops voor zorgprofessionals in de ggz. Zij zet zich in voor een opleiding én vergoeding van bokstherapie en pleit voor meer onderzoek. Amira hoopt in de toekomst bokstherapie en haar studie samen te laten komen.

Boksen om emoties te uiten

Niet iedereen kan of wil praten over traumatische gebeurtenissen in het verleden. Zelf heb ik me als kind door een onveilige thuissituatie helemaal afgesloten van mijn gevoel, ik kon niet bij mijn emoties komen. Wel kon ik opeens heel erg boos worden door een plotselinge herinnering of bepaalde gebeurtenis en het enige wat dan hielp was heel hard slaan. Daarom mocht ik als jong meisje op boksen, voor mij dé manier om mijn emoties te uiten.

Spanning in mijn lijf

Ik was wel in therapie, dat heeft zeker geholpen, maar er bleef een kloof tussen mijn verstand en gevoel. Ik kon praten over alles wat er gebeurde, maar mijn lijf voelde het niet. Die spanning die er altijd nog zat als ik dacht aan een nare gebeurtenis bleef. Omdat boksen mij zoveel bracht, heb ik voor mijn vwo-examen onderzocht of ik kon aantonen dat boksen stressverlagend werkt (antwoord: ja).

Eigen bokstherapie opgezet

Ik heb toen samen met mijn fysiotherapeut, die ook bokscoach is, mijn eigen bokstherapie opgezet. Per sessie hadden we van tevoren een beeld van een nare herinnering bepaald. Tijdens het boksen vroeg de therapeut elke vijf minuten hoe hoog de spanning was bij dat beeld op een schaal van 0 tot 10. Door de fysieke uitputting en lichamelijke gevoelens zoals een hogere hartslag of het warm krijgen, kon ik uiteindelijk bij mijn emoties komen en die benoemen: boosheid, verdriet of angst bijvoorbeeld. We gingen dan net zo lang door tot het gevoel bij het beeld neutraal was.

Traumabehandeling

Deze aanpak is gebaseerd op EMDR, een traumabehandeling waarbij de heftigheid van een traumatische herinnering wordt afgezwakt door dat beeld op te roepen tijdens een afleidende prikkel. Het werkgeheugen wordt hierbij belast waardoor de traumatische herinnering opnieuw wordt opgeslagen in het geheugen zonder de emotionele lading die het daarvoor had. Wat ik zelf als verschil met EMDR-therapie ervaren heb, is dat met bokstherapie het gevoel ook echt uit je lichaam gaat. Niet alleen de spanning gaat weg als je denkt aan die gebeurtenis, maar ook die boosheid of angst die altijd nog in je zat. Het lijkt of er niet alleen iets in je hoofd is veranderd, maar ook in je lijf.

Lichaamsgericht werken bij trauma

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor lichaamsgericht werken binnen traumabehandelingen. Inmiddels geef ik samen met een psychomotorisch therapeut boksworkshops voor zorgprofessionals met het accent op emotieregulatie en lichaamsbewustzijn.

Bekijk hier een filmpje over de bokstherapie van Amira:
https://youtu.be/_bXg1FRssXM

Dit artikel verscheen eerder in Balans Magazine 4 2022. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Vragen?

Heb jij vragen over het onderwijs of de zorg voor jouw kind? Bel dan eens met onze advieslijn. Hier lees je ons dossier over (school)trauma. En hier vind je tips om passend onderwijs voor jouw kind te organiseren.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.