Thema • Balans • 17 februari 2017

Lees hier alle artikelen uit BM02

BM02

Digitale editie van BM02 2017 voor leden

Hoe gaat het nu met… Neona (10)

‘De toekomst is nog een open vraagstuk,’ zei Linda Heemskerk in januari 2016 in BM over haar dochter Neona. Hoe gaat het nu met Neona (10, McDD, selectief mutisme en NLD)?

‘Ik heb geen controle, alleen invloed’

Karen (46) en haar man Henk (49) namen, in het belang van hun twee zoons Bastiaan (9, ODD en ASS) en Simon (11, ASS en hoog IQ), tot nu toe grote besluiten. Zoals het overstappen naar andere scholen en Karen zei haar baan op. Ze zegt nu: ‘Ik ben gaan accepteren dat ik niet alles kan sturen.’

Verkiezingen 2017: ouders hebben een keus

Onderwijsjuriste Katinka Slump geeft in haar columns inzicht in de complexe wet- en regelgeving van het Onderwijsrecht, en wat die regels in de praktijk betekenen voor ouders en leerlingen. ‘Als u niet strijdt voor de rechten van uw kind, wie doet dat dan wel?

ADHD en depressie gaan vaak samen

Een derde van alle kinderen met ADHD heeft last van depressieve klachten. Dat ontdekte onderzoeker Arunima Roy tijdens haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De beste manier om zo’n depressie te voorkomen is het in een vroeg stadium herkennen en aanpakken van ADHD’.

Hoogsensitief. ‘Veel van deze kinderen krijgen geen passende hulp.’

Volgens Esther Bergsma (44, registercounselor) heeft een deel van de kinderen met ADHD of ASS ten onrechte de diagnose. In werkelijkheid zijn ze hoogsensitief. Ouders vragen zich af wat de juiste aanpak is. Op 13 maart 2017 verzorgt ze een lezing over dit onderwerp.

Niet passend maar knellend onderwijs

Column van Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, over passend onderwijs. ‘Op dit moment is Passend Onderwijs vooral passend op de begroting van de regering.’ Lees in deze column hoe SP het Passend Onderwijs voor zich ziet.

‘Ouders worden niet altijd serieus genomen’

Kati Varkevisser heeft een zoon van 19 (Florian, asperger) en een dochter van 16 (Rebecca, PDD-NOS). Ook haar man heeft de diagnose ASS. Door vallen en opstaan heeft zij inmiddels na zoveel jaren geleerd hoe zij met school, instanties en zorgverleners moet omgaan om de hulp te krijgen die zij en haar gezin nodig heeft.

‘Ouderbetrokkenheid is onmisbaar voor elk kind’

Kinderen met ontwikkelingsproblematiek kunnen in de puberteit veel van zichzelf en van hun ouders vragen. Het boek Pittige Pubers gaat specifiek in op deze leeftijdsfase. Balans Magazine ‘ontleedt’ het boek aan de hand van de drie psychologische basisbehoeften: relatie, autonomie en competentie.

Instemmingsrecht voor ouders. Wat vindt de politiek?

Ouders moeten voortaan nadrukkelijk instemmen met de manier waarop een school hun kind wil gaan ondersteunen. Dit is het gevolg van een wetswijziging waarmee de Tweede Kamer eind vorig jaar akkoord ging – ondanks fors verzet van de onderwijswereld. Balans Magazine sprak met onderwijswoordvoerders van zeven politieke partijen over het instemmingsrecht.

Ouderbetrokkenheid 3.0: ‘groot effect op ontwikkeling kind’

Peter de Vries (vader van vier kinderen van wie één met dyslexie) is expert op het gebied van ouderbetrokkenheid. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over ouderbetrokkenheid in het onderwijs en is onder andere zelf leraar geweest op het speciaal en regulier basisonderwijs. Momenteel werkt hij als adviseur bij CPS (onderwijsontwikkeling en advies) en stelt hij alles in het werk om ‘Ouderbetrokkenheid 3.0’ in te voeren op alle scholen in Nederland.

‘Zo kreeg ik de macht over mezelf terug’

Actrice en Balans Magazine-columniste Ilse Krabben (26) kreeg op haar vijftiende te horen dat ze ADD had. Ze komt nu met een solovoorstelling, getiteld My Electric House, over wat het betekent om ADHD te hebben. ‘Ik ontdekte positieve kanten van ADHD waar ik diep in geloof.’