Thema • Balans • 7 juli 2017

Lees hier alle artikelen uit BM04

Digitale editie van BM04 2017 voor leden

Bestuur NVA BALANS

Even voorstellen: de (nieuwe) bestuursleden van Balans en de NVA

‘Wij doen dit wel even met z’n tweeën, mam’

Sinds 2013 zit Jordy thuis. ‘Hoe ouder hij wordt, hoe meer mensen afstand van hem nemen’, zei moeder Diana van Deijl vorig jaar in BM over haar zoon (nu 17, autisme, MCDD). Toen had Jordy houvast aan dagbesteding, z’n race-hobby en een bijbaan. Dagbesteding wordt minder uitdagend, de race-club is uit elkaar gevallen,  maar Jordy’s bijbaan lijkt een traject naar onderwijs te gaan bieden. Met dank aan een ‘kei’ van een restauranthoudster, die vol gaat voor Jordy en zijn toekomst.

‘In principe kan elk kind leren lezen’

Ongeveer een derde van de kinderen in groep 3 leert niet goed lezen, en eenzelfde percentage verlaat de basisschool zes jaar later met een ondermaats leesniveau.  Dr. Kees Vernooy is lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs. Al zeker veertig jaar probeert hij het leesonderwijs in Nederland te verbeteren. Toch sijpelen de wetenschappelijke aanbevelingen maar mondjesmaat door tot de onderwijspraktijk. ‘Het is in Nederland niet traditie dat het onderwijs luistert naar de wetenschap.’

‘Ik heb geleerd bij mezelf te blijven’

Linda (40) en Sjaak Lubach (40) hebben twee dochters: Indy (11, autisme/MCDD) en Noa (8). Ze zien wat hun bijzondere dochter Indy hen brengt én zijn er ook voor dochter Noa.

Rompslomp

De Algemene Rekenkamer heeft recent een steen in de onderwijsvijver gegooid. Jaarlijks controleert de Rekenkamer of de verantwoording over de uitgegeven belastingcenten op orde is. Het Passend Onderwijs komt daarbij niet best uit de bus. Het is onvoldoende duidelijk of het geld daadwerkelijk terechtkomt bij de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

‘Beloon gewenst gedrag’

Het valt voor leerkrachten niet altijd mee om drukke, ongeconcentreerde kinderen in de klas te hebben. De laagdrempelige methode ‘Druk in de klas’ van de Vrije Universiteit Amsterdam biedt hulp. Neuropsycholoog Betty Veenman vertelt er meer over.

‘Aandacht is het belangrijkste cadeau aan je kind’

Last van ouderstress? ‘Mindful opvoeden in een druk bestaan’ helpt je er mee om te gaan en met een frisse blik naar je kind te kijken. Hoogleraar orthopedagogiek en mindfulness-onderzoeker Susan Bögels vertelt over haar nieuwe boek. ‘Het belangrijkste cadeautje dat je je kind kunt geven is met aandacht bij hem zijn.’

‘Tegengestelde dingen komen in mij samen’

Hoe is het als je zowel autisme als ADHD hebt? Ervaringsdeskundige Josine Bouwmans schreef er een boek over, samen met autisme-experts Ina van Berckelaer-Onnes  (Universiteit Leiden) en Sander Begeer (Vrije Universiteit Amsterdam). In dit interview vertelt ze over haar leven als intelligente vrouw met twee diagnoses. ‘Het is constant zoeken naar een evenwicht.’

Het effect van voeding bij ADHD

Heeft voeding effect op ADHD-gedrag? Dat is wat de onderzoekers van de TRACE-studie duidelijk willen krijgen. Nanda Rommelse en Jolanda van der Meer, beiden psycholoog, vertellen hoe deze studie in zijn werk gaat en wat zij daarbij precies boven tafel willen krijgen. Beiden zijn verbonden aan het Kenniscentrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP). Dit themakatern is een samenwerking tussen Balans en het KJP.

‘Het is zwaar, maar ik heb het er voor over’

Een onderzoek naar het effect van voeding op ADHD-gedrag kan niet zonder kinderen met ADHD die het willen uitproberen, en hun ouders. Mariëlle met zoon Kylian (8), Yvonne en Barri met zoon Olivier (6) en Daphne met zoon Sam (8), vertellen over hun ervaringen met het dieet en het TRACE-onderzoek.

‘Zo’n strikt dieet is best ingrijpend’

Aan het TRACE-onderzoek zijn, behalve psychologen, psychiaters en andere onderzoekers, natuurlijk ook diëtisten verbonden. Jessica van der Velde-Elbersen is er daar één van. Zij werkt vanuit Karakter in Nijmegen, twee andere diëtisten werken vanuit Triversum in Alkmaar en Accare in Groningen. Hierdoor kunnen kinderen uit het hele land aan het onderzoek deelnemen.

Altijd Druk Houd Dieet?

‘Kijk’, zegt de moeder van Sem, die na schooltijd voor mijn neus staat. ‘Ik heb hier twee artikelen over ADHD en voeding. Het ene artikel schrijft dat het werkt. Nou ja, het andere schrijft dat het niet werkt.’

Q & A

Prof. dr. Susan Bögels beantwoordt lezersvragen van Mireille, moeder uit Geleen.