Balans • 26 november 2018

Lees hier alle artikelen uit BM05 van 2018

BM05 TWITTER

Digitale editie van BM05 voor leden

‘ADHD wordt bij meisjes nog steeds regelmatig gemist’

Jacqueline van de Sande schreef een boek over ADHD bij meisjes. ‘Omdat we aan meisjes andere sociale eisen stellen dan aan jongens, kunnen ze het extra zwaar krijgen als ze ADHD hebben.’

‘Ik wil de oorzaken van leesproblemen blootleggen’

Portret van topwetenschapper Maggie Snowling en haar zoektocht naar de oorzaak van leesproblemen.

‘Escalatie lokt meer agressie uit’

Met hun opstandige, impulsieve, boze en driftige gedrag drijven kinderen met ODD/CD hun ouders tot wanhoop. Maar de behandeling van deze kinderen en de hulp aan hun ouders wordt steeds beter, zegt kinderpsychiater Arne Popma.

ʻEr is geen enkel bewijs dat CBD-olie werkt bij ADHDʼ

Kan CBD-olie helpen bij ADHD-symptomen? Klinisch farmacoloog Glenn Dumont is kritisch.

‘Nóg explicieter zijn als ouder: ga er maar aanstaan!’

Veel ouders zijn terughoudend met seksuele voorlichting, juist als hun kind ADHD of autisme heeft. Sanna Maris van Rutgers Kenniscentrum vertelt hoe ouders hiermee kunnen omgaan.

‘Onzeker zijn is normaal’

‘Denk niet automatisch dat een kind het niet aankan, want dat kan het waarschijnlijk wel. Maar dan wel op het eigen niveau en in een eigen tempo.’ Seksuoloog Robert Emmen over seksualiteit bij kinderen en jongeren met autisme.

Seksuele voorlichting op scholen: Neem de tijd voor een gesprek

Psycholoog Yvonne van Dieten werkte mee aan de ontwikkeling van een leerlijn seksuele vorming. ‘Ik merk dat ouders van kinderen met een ontwikkelingsstoornis al zóveel specifieke aandachtspunten hebben… Soms kunnen ze dit aspect van de opvoeding er gewoonweg niet bij hebben.’

‘Zoenen ja, maar het was geforceerd’

‘Als ik verliefd ben, ben ik er heel erg mee bezig. Het lastige is dat het meisje wordt overdonderd door mijn enthousiasme.’ Laurens (19, ADD en DCD) over zijn ervaringen met relaties.

‘Sociaal zijn put deze meisjes en vrouwen uit’

Els Blijd-Hoogewys is voorzitter van FANN, het netwerk voor vrouwen met autisme. ‘Deze vrouwen leveren topprestaties in het ogenschijnlijk sociaal zijn, maar daarmee neemt wel de kans op bijkomende problematiek toe.’

‘Gedrag ondertitelen, dat werkt voor ons’

‘Maak van je schade je schat. Zie een diagnose niet als schade, maar kijk ook naar de mooie kanten.’ Robert en Bertine – ouders van vijf kinderen, van wie er drie een diagnose hebben – willen hun verhaal vertellen om andere ouders te bemoedigen.

Q & A over EMDR

Ad de Jongh (hoogleraar angst- en gedragsstoornissen) beantwoordt lezersvragen over EMDR-therapie.