10 tips voor een prikkelarm(er) Sinterklaasfeest

Niet voor alle kinderen is Sinterklaas het leukste feest van het jaar.

‘Een van mijn leerlingen zou in december het liefst een winterslaap slaap houden en pas weer wakker worden als alle feesten voorbij zijn’, zegt Wilma Mooiweer, autisme-coach en leraar op een Gelderse school voor voortgezet speciaal onderwijs. ‘Door zijn prikkelgevoeligheid brengen feesten zoals Sinterklaas hem maar weinig vreugde.’

Tien tips:

Tip 1: Probeerspeelgoedfolders te onderscheppen om ze op een geschikt moment aan je kind te kunnen geven (liefst zo laat mogelijk).

Tip 2: Voor sommige kinderen geeft het rust om het Sinterklaasgeheim te weten.

Tip 3: Maak samen met je kind een ‘Sinterklaasdraaiboek‘. Deze planning kan je visualiseren door pictogrammen te gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op Pictostudio of Sclera

Tip 4: Probeer zo concreet mogelijk te zijn in tijd en plaats. Bijvoorbeeld: ‘Om 12.00 gaan we naar de intocht kijken op tv’.

Tip 5: Probeer te zorgen dat je kind zo min mogelijk Sinterklaasprogramma’s ziet op televisie.

Tip 6: Laat je kind niet teveel op zijn verlanglijstje zetten. Sommige kinderen zetten heel veel  op het lijstje en dan valt het resultaat zwaar tegen. Als je kind het moeilijk vindt om te kiezen, kun je vooraf al een selectie maken en samen met je kind bijvoorbeeld 3 dingen uitzoeken uit verschillende categorieën.

Tip 7: Ga samen met je kind de cadeautjes kopen en laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn van mij.  Is het Sinterklaasgeheim nog niet onthuld, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Sinterklaas belde en zei dat we alvast zelf de cadeautjes mogen gaan kopen als jij dat prettiger vindt.’

Tip: 8: Geef duidelijk (en zichtbaar) aan wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten.

Tip 9: Bespreek op school de mogelijkheden voor je kind om zich aan het feest te onttrekken als het hem of haar teveel wordt. Het is fijn voor je kind als er een rustige plek is waar hij of zij dan heen kan gaan. Vraag of het daar gewoon zijn snoep en zijn cadeau kan krijgen. Denk je dat jouw kind echt beter thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt op school, vraag dan verlof aan.

Tip 10: Laat je kind weten dat Sinterklaas op 6 december ook weer weggaat. Neem dat moment ook duidelijk vooraf op in de planning.

Tenslotte, heel veel plezier in deze altijd bijzondere tijd van het jaar!

OVER BALANS

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders in de politiek verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans.

Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar!

Word-lid-balk 2019