Aandacht voor slechte nachtrust in de Internationale Dag van de Slaap

De Internationale Dag van de Slaap (World Sleep Day) vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint.

In 2019 is de ‘Internationale Dag van de Slaap’ op vrijdag 15 maart.

Centraal staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid, centraal. In Nederland wordt vooral aandacht gevraagd voor de gevolgen van slechte nachtrust en de aandoeningen die slechte nachtrust kunnen veroorzaken.

Gebrek aan slaap heeft een enorme impact op het dagelijks functioneren. De laatste jaren ziet Sandra Kooij, oprichter van het Kenniscentrum ADHD  bij volwassenen, dat ADHD en slaapproblemen opvallend vaak samen gaan. Slaapproblemen komen bij bijna iedereen met ADHD voor.

Je zou je misschien kunnen afvragen of ADHD niet eigenlijk een slaapstoornis is.

In het bericht “Is er verband tussen ADHD en slaapproblemen?” vertelt zij er meer over.

In het artikel ‘Hoe jonger je begint met behandelen, hoe beter voor het kind’ schrijft zij:

Baanbrekend zijn de ontdekkingen op het gebied van slaapproblemen en ADHD. ADHD’ers worstelen vaak met allerlei slaapproblemen, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun gezondheid. Door die slaapproblemen hebben zij bijvoorbeeld ook vaak overgewicht. Als je slaapproblemen hebt, veranderen je eetlusthormonen namelijk en krijg je een grotere eetlust. Je kunt jezelf ook slechter beheersen als je slaaptekort hebt en dan geef je je makkelijker over aan eetbuien.

Meer informatie

World Sleep Day

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Slaap hebben ook niet-leden toegang tot het artikel  ‘Hoe jonger je begint met behandelen, hoe beter voor het kind‘ (doorgaans zijn de artikelen uit ons magazine uitsluitend toegankelijk voor leden van Balans).

Meer lezen over ADHD op de website van Balans:

Kennispagina’s ADHD

Word lid balk