Coronavirus, wat kun je doen om je kind gerust te stellen

Janette Zomer | orthopedagoog bij het Autismehuis maakte een prachtig document om kinderen/jongeren met autisme (ASS) duidelijkheid te geven rondom het Coronavirus.

Lees meer in het document: CoronASS

Balans vindt het erg fijn dat zij toestemming heeft gegeven om dit via onze website verder te verspreiden. Het is voor veel mensen een handig document.
Balans hoopt dat veel mensen hier profijt van hebben.

Toelichting

Veel kinderen/jongeren met ASS zitten vol vragen en angsten over het Coronavirus. Speciaal voor hen en hun ouders heeft gedragsdeskundige Janette Zomer, werkzaam bij Autismehuis, twee aanpakken uitgewerkt om je kind de rust en duidelijkheid te geven die het nodig heeft.
Beide uitwerkingen mag je aanpassen aan de actualiteit, realiteit en/of het niveau wat jouw kind aankan en nodig heeft. Maatwerk blijft natuurlijk belangrijk.

Eerste aanpak

De eerste aanpak is kort en krachtig en geeft het kind met ASS zoveel mogelijk duidelijkheid met alleen de noodzakelijke informatie. Doel is hier primair om ‘mappen te sluiten’ en je kind rust te geven.

Sommige gegevens over het Coronavirus zijn niet met 100% zekerheid te vinden, terwijl je kind wel deze zekerheid nodig heeft en anders verzandt in onduidelijke details. In deze aanpak is daarom gekozen voor onder andere de techniek ‘Nut is belangrijker dan waarheid’. Deze techniek heeft als doel duidelijkheid te geven, waar geen onomstotelijke feiten, bewijzen of antwoorden kunnen worden gevonden, terwijl je kind deze wèl nodig heeft.

Tweede aanpak

De tweede aanpak is meer wetenschappelijk en bevat meer details en feiten over hoe het sterke afweersysteem van ons lichaam omgaat met bacteriën  en virussen, als bijvoorbeeld het Coronavirus. Het gaat om een aflevering van de televisieserie ‘Er was eens… het leven’. Een televisieserie uit de jaren 80, die op speelse manier alles uitlegt over het menselijk lichaam.

Deze uitwerking is meer geschikt voor jongeren/pubers met ASS of kinderen die net even wat meer informatie nodig hebben in hun angst en onduidelijkheid rondom het Coronavirus. De tweede uitwerking is een aanvulling op de eerste, maar beide kunnen ook los van elkaar worden ingezet.

Lees meer

Wilt u meer informatie over de ingezette technieken en/of methodes, dan kunt u contact opnemen met het Autismehuis of bel met vragen hierover de BalansAdvieslijn.

Nog geen lid van Balans? Word het dan nu.

Word lid balk