Dag 1 van het internationale DCD-congres in Finland

Blog van jeugdarts kinderrevalidatie Juan Manterola over het 13e internationale DCD-congres, dat van 5 tot 8 juni wordt gehouden in Jyväskylä, Finland.

 

5 juni: de precongresdag. Over de zorg rond DCD in Nederland en hersenonderzoek

Vandaag is iedereen hier vanuit Helsinki via een mooi merengebied aangekomen in Jyväskylä. Een plek met een overdaad aan rust om ons deze dagen te kunnen concentreren op DCD!  Morgen begint het officiële congres. Vandaag is het precongres. We hebben meteen bij de eerste presentatie kennis gemaakt met de Finse taal (Suomi) met amper een paar woorden die lijken op Nederlands, Engels of Spaans. En wat een motorische challenge voor Finse kinderen met DCD om Suomi uit te leren spreken, met zo veel verschillende klanken!

 

Trots op ons DCD-team

Ik heb een schitterende presentatie bijgewoond van het DCD-team uit Groningen over interdisciplinair werken rondom DCD. Om trots op te zijn, ook gezien de aandacht, reacties en vragen vanuit het publiek. Goed om te beseffen hoe wij het in Nederland al best goed voor elkaar hebben  wat betreft signalering, diagnose en behandeling van DCD.

DCD-team Groningen

Hersenonderzoek

Interdisciplinary Center for Brain Research

In de middag heb ik een bezoek gebracht aan het Centrum voor Hersenonderzoek, waar men interdisciplinair de neurologische basis van de problemen van kinderen met DCD probeert te ontrafelen. In de volgende dagen wordt nog meer aandacht besteed aan interessante ontwikkelingen op dit gebied.

Morgen staan er weer boeiende thema’s op het programma. Vroege kenmerken van DCD, samengaan van DCD met andere ontwikkelingsstoornissen en ouderschap bij DCD.

 

Samen eten

Bij dit soort congressen horen sociale activiteiten zoals het samen eten. Bijzonder om de motoriek van zoveel onderzoekers, artsen en behandelaren te kunnen observeren! Deze verloopt bij een ieder zeker niet vlekkeloos. Misschien is dat de verklaring voor onze affiniteit met DCD?

Tot morgen!

Lees hier de introductie bij deze serie blogs