DCD beleidsconferentie

Op 31 januari vond in Beetsterzwaag bij Revalidatie Friesland de DCD beleidsconferentie plaats.

Oudervereniging Balans was hierbij aanwezig.

In de zomer van 2019 is de Richtlijn DCD gepubliceerd. Dit was de aanleiding voor deze dag die bezocht werd door revalidatieartsen, ergotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten, logopedisten en maatschappelijk werkers vanuit het hele land.

Ouderparticipatie

Tijdens deze dag is er veel gesproken over het belang van ouderparticipatie. Een onderwerp dat in de Nederlandse DCD richtlijn zelfs als een apart hoofdstuk is opgenomen. Ook ouders waren uitgenodigd om uit te leggen hoe zij de samenwerking met hen als ouders van een kind met kenmerken van DCD hebben ervaren.

Deze ouders pleitten ervoor ook ouders mee te laten praten in het multidisciplinair team over hun eigen kind.

Programma

Het middagprogramma werd gevuld met workshops met innovatieve ideeën voor behandeling van kinderen met DCD.

  • Zo heeft Revalidatie Friesland een E-health ontwikkeld waarmee ouders en kinderen in de thuissituatie aan therapiedoeleinden en vaardigheden kunnen werken met ondersteuning van de computer. Dit als aanvulling op de behandeling.
  • Roessingh Revalidatie presenteerde de door hen ontwikkelde fietssimulator om het leren fietsen in het verkeer te vergemakkelijken.
  • Vanuit de Maartenskliniek was er een workshop Vlog4Succes. Waar kinderen met DCD een week lang in een schoolvakantie aan hun individuele behandeldoelen werken.
  • En tegelijkertijd zijn er activiteiten in een groep met andere kinderen met DCD. Van hun belevenissen deze week maken de kinderen een eigen vlog.
  • Een andere innovatieve werkwijze is Cliniclowns in CO-OP. Deze behandeling wordt toegepast in Klimmendaal waar cliniclowns samen werken met de  fysiotherapeuten in de behandeling en zo werken aan bijvoorbeeld een positiever zelfbeeld.

Organisatie

Revalidatie Friesland heeft de organisatie van deze mooie dag op zich genomen. Waarbij Heleen Reinders, onderzoeker bij Revalidatie Friesland, samen met collega’s ontzettend veel werk heeft verzet. Ze kijkt met een positief gevoel terug naar de leerzame dag. ‘Ik ben blij deel te mogen uit maken van een netwerk, met leuke mensen die zich gezamenlijk inzetten om de zorg voor kinderen met DCD te verbeteren.’

Revalidatie Friesland

Meer lezen?

Meer lezen over DCD? zie onze kennispagina’s over DCD

Wilt u ook dat Balans meer aandacht besteed aan DCD? Word dan nu lid.

Word lid balk