De fidget spinner ook geschikt voor kinderen met ontwikkelings-problemen?

Afgelopen week werden Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) gebeld over deze nieuwe rage. Je ziet de ‘fidget spinners’ overal opduiken. Het apparaatje zou in Nederland een grote vlucht hebben genomen sinds Koningsdag, toen het overal op de vrijmarkten verkrijgbaar was. Nu bestond de spinner al jaren, maar dan voor kinderen met autisme of ADHD. Het wonderspeeltje zou je helpen met concentreren. Spinners zijn perfect voor kinderen die moeite hebben met concentreren en altijd zitten te friemelen.

Kinderen hebben een hogere friemelbehoefte dan volwassenen, kinderen met ADHD nog meer. Kinderfysiotherapeuten kennen het speeltje al langer. Zij raden deze speeltjes aan voor kinderen met een lage of hoge zintuiglijke prikkelverwerking. Monique Thoonsen, pedagoog en mede-auteur van het boek Wiebelen en Friemelen in de Klas, kent de kleine ronddraaiende gadgets goed. “Voor kinderen is het fijn iets in de hand te hebben om mee te spelen in de klas.”

Maar ondanks de vele positieve reacties zijn er ook experts die zeggen dat er geen onderzoek bestaat dat aantoont dat het ‘speeltje’ werkelijk een therapeutische waarde heeft. Wat zeker een feit is, dat is dat de spinners massaal worden gekocht en ook heel vaak meegenomen worden naar scholen. Er zijn ook al scholen die het in de klas verbieden. Waarop er weer reacties van anderen komen die dat jammer vinden.

Zo kwamen we een heel mooie invalshoek tegen bij Anne. Zij is afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs en werkt fulltime in het onderwijs. Zij maakte opdrachtkaarten, waarbij de kinderen alleen of gezamenlijk met de spinners kunnen rekenen!

De opdrachtkaarten kunnen uitgeprint worden, gelamineerd voor duurzaamheid en vervolgens in de les worden ingezet. Zij heeft opdrachtkaarten gemaakt voor op- en aftreksommen en het oefenen met het omrekenen in het metriek stelsel met behulp van de spinners. Zij is ook bezig met het uitwerken van ideeën voor klokkijken. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden om deze spinners in te zetten bij taal/spelling opdrachten of juist bij de vakken aardrijkskunde of geschiedenis.

 

 

Meer informatie

Zie ook het nieuwsbericht van NRC ‘Na de stressbal en de Rubik’s Kubus: het genot van de fidget spinner

Zie ook het nieuwsbericht van het AD ‘En draaien maar! Fidget spinner is de nieuwste rage op het schoolplein’

Zie ook het nieuwsbericht in Metronieuws ‘Alles wat je moet weten over spinners’

Zie ook het nieuwsbericht in de Volkskrant ‘Middel tegen autisme en adhd’, een doortrapte reclamestrategie

Zie ook het nieuwsbericht in Trouw ‘De fidget spinner: concentratiekanon of stoorzender?’

Zie ook het nieuwsbericht in de Independent ‘Fidget spinner do not help those with ADHD, experts say’

Zie ook het nieuwsbericht in Kidsweek ‘Dit wist je nog niet over de fidget spinner’