Hoogbegaafdheid positief onder de aandacht tijdens Week van de Hoogbegaafdheid

Zaterdag 9 maart begint de Week van de Hoogbegaafdheid. Tot en met 17 maart worden in heel Nederland en België activiteiten georganiseerd waarbij hoogbegaafdheid centraal staat.

De week is bedoeld om het onderwerp hoogbegaafdheid positief onder de aandacht te brengen. De organisatoren willen kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Dat is nodig, want door vooroordelen en een gebrek aan kennis over dit onderwerp kunnen lang niet alle hoogbegaafde kinderen hun talenten optimaal inzetten.

Wat de gevolgen kunnen zijn, vertelde dr. Willy de Heer in een interview met de redactie van Balans: ‘Als op school niet wordt erkend dat zij op een ander cognitief en  sociaal-emotioneel niveau functioneren, lopen ze vaak vast. Sommigen komen uiteindelijk terecht op het vmbo of worden thuiszitter. Daarnaast krijgen ze psychische problemen zoals een laag zelfbeeld of een depressie. Een kind dat wordt gedwongen om boeken te lezen op een voor hem veel te laag niveau, raakt niet alleen het plezier in lezen kwijt. Het gaat ook denken dat het heel erg raar is.’

Ook specialist hoogbegaafdheid Dick Verwij merkt op dat de gevolgen negatief kunnen zijn als op school geen rekening wordt gehouden met hoogbegaafdheid. In een interview met Balans Magazine zegt hij: ‘Als deze kinderen lange tijd onder hun niveau zijn bediend, kunnen ze gaan onderpresteren, omdat ze ongemotiveerd zijn geraakt.’ Het interview met Verwij, Hoogbegaafde (onder)presteerders, kunt u hier lezen. Ter gelegenheid van de Week van de Hoogbegaafdheid hebben ook niet-leden toegang tot dit artikel (doorgaans zijn de artikelen uit ons magazine uitsluitend toegankelijk voor leden van Balans).

Meer lezen over hoogbegaafdheid op de website van Balans:

Tips en tricks bij hoogbegaafdheid

Kennispagina’s over hoogbegaafdheid

Word lid balk