Vanavond in het Jeugdjournaal: Geen goede hulp voor kinderen met dyscalculie

Vanavond komt in het Jeugdjournaal aandacht voor dyscalculie. Bekijk hier vast de aankondiging

Geen goede hulp voor kinderen met Dyscalculie

Kinderen met dyscalculie krijgen lang niet altijd de hulp die ze nodig hebben. Dat zeggen deskundigen. Kinderen met dyscalculie hebben veel moeite met rekenen.

Ook Oudervereniging Balans komt in de uitzending aan het woord. Wij houden ons al jaren bezig met dyscalculie. Ook wij vinden dat er meer aandacht voor de kinderen met deze rekenstoornis moet komen.

Ondersteuning van leerlingen met dyscalculie valt, net als bijvoorbeeld de ondersteuning van leerlingen met dyslexie, in principe binnen de basisondersteuning die een school moet bieden.

Er is geen simpele test die uitspraken doet over het wel of niet bestaan van dyscalculie. Wanneer rekenproblemen niet overgaan met extra oefening en het kind met andere vakken wel goed presteert, moet er op taakniveau onderzoek worden gedaan. Dit betekent dat er onderzoek wordt gedaan naar de uitvoering van specifieke rekentaken.

Een dyscalculieverklaring, afgegeven door de deskundige die de diagnose heeft gesteld, kan het kind helpen om een aantal extra voorzieningen te krijgen. De school bepaalt zelf welke voorzieningen bij toetsen en schoolexamens zijn toegestaan.

Lees meer

Dyscalculie vaststellen

Dyscalculie behandelen

Dyscalculie in het gezin

Dyscalculie op school

Zie ook ons nieuwsbericht Krijgen leerlingen met dyscalculie een eerlijke kans in het onderwijs?

In week 17 verschijnt de nieuwste Balans Magazine. In dit nummer een interview met Hans van Luit, hoogleraar Dyscalculie over het beleid van de overheid.

Wilt u dit artikel ook lezen word dan nu lid van Balans.

Word lid balk