Wajong en studie: wijzigingen vanaf 1 september

Foto: Christiana Mergan via Pixabay

Goed nieuws voor Wajongers die een studie of opleiding volgen. Vanaf 1 september ontvang je dan namelijk een volledige uitkering.

Volg je een studie of opleiding of ben je dat van plan, dan is dit voor jou goed nieuws.

Wetgeving

Volgens de huidige Wajong – de Wajong 2015 – heb je geen recht (meer) op een uitkering als je gaat studeren. Met de nieuwe Wajong – de Wajong 2021 – gaat dat veranderen. Aangezien het studiejaar al in september start, kun je al vanaf september 2020 gebruik maken van deze nieuwe regel.

Heb je eerder een Wajonguitkering aangevraagd en kreeg je een afwijzing, omdat je een opleiding volgt, dan kun je nu opnieuw een Wajonguitkering aanvragen.

Let wel op: ontvang je nu toeslagen (zoals huur- of zorgtoeslag) dan kan het zijn dat je volgend jaar een deel van het voorschot moet terugbetalen aan de Belastingdienst, omdat je een hoger inkomen hebt ontvangen dan vooraf ingeschat.

Houd vooral ook UWV Perspectief in de gaten voor nadere informatie omtrent alle wijzigingen in de Wajong.

Meer informatie

Wajong en studeren: wat gaat er veranderen?

Een opleiding met Wajong: veranderingen per 1 september

Vereenvoudiging Wajong

OVER BALANS

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders in de politiek verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans.

Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar!

Word-lid-balk 2019