Zwemlestips voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte

Leren zwemmen is voor kinderen met een uitdaging op het gebied van
de zintuiglijke prikkelverwerking (SI), motoriek, concentratie, afleidbaarheid en impulsiviteit, angst of informatieverwerkingsproblemen, leren of gedrag vaak topsport.

Hoe bereid je je kind goed voor op de zwemles?

Hoe vind je een zwemschool die past bij je kind?

Algemene tips:

 • Probeer zelf met je kind te gaan spelen in het zwembad zodat het vertrouwt raakt met water. Ga zo mogelijk naar het zwembad waar je kind zwemles gaat krijgen, dan is de omgeving al wat bekend.
 • Dwing je kind nooit iets te doen wat het niet durft. Zwemmen met plezier is het allerbelangrijkste om te kunnen leren.
 • Als je je kind op geeft voor de zwemles, vraag wat de visie van de zwemschool / het zwembad op zwemles is. (Zo snel mogelijk leren zwemmen? Of met plezier leren zwemmen?) En wat zijn jouw verwachtingen? Kinderen met een ondersteuningsbehoefte hebben vaak wat meer tijd nodig om bijv. te automatiseren.
 • Hoe staan ze tegenover het samenwerken met ouders? En mag je blijven kijken tijdens de lessen? Of mee het water in (afhankelijk van de Coronamaatregelen)?
 • Zijn er misschien kleine groepjes of individuele begeleiding voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte?
 • Gaan de zwemonderwijzers mee het water in met de kinderen?
  Veiligheid, voorspelbaarheid en duidelijkheid zijn belangrijk.
  Door nabijheid kan er vertrouwen ontstaan.
 • Vraag om vooraf te overleggen met de zwemonderwijzer(s) die je kind les gaan geven. Het is bijv. fijn voor de zwemonderwijzer om te weten wat belangrijk is b.t.de begeleiding van je kind. En wat de talenten van je kind zijn.
  Wat je kind heel fijn vind om te doen, zodat dit als motivatie mee genomen kan worden. Of als je kind ergens angstig voor is kun je dit ook bespreken.
 • Als je kind zintuiglijke prikkelverwerkingsproblemen heeft, informeer dan naar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

Wat is de temperatuur van het water?

Mag je kind (in het begin) een duikbril dragen?

Is er een tijdstip dat het minder druk is in het zwembad, of er minder afleidende prikkels      zijn? (minder geluid)

Hoe gaat men om met kinderen die moeite hebben met aangeraakt worden?

Is er kennis en ervaring m.b.t. kinderen met uitdagingen op het gebied van leren en/of gedrag? (voor zwemonderwijzers zijn hier opleidingen in te volgen om zich te specialiseren)

 • Visuele ondersteuning kan helpen.
  Op aqua-health.nl kun je gratis Pictogrammen voor de zwemles downloaden.
  Deze tip mag je ook met de zwemonderwijzer delen.
  Als je de Pictogrammen download en uitprint en bijv. lamineert, kunnen ze tijdens de zwemlessen gebruikt worden. Door het gebruik van pictogrammen wordt het geluid beperkt.
 • Soms heeft een kind individuele begeleiding nodig om te kunnen leren zwemmen. Er zijn zwemscholen/ zwembaden die dit bieden. Vaak zit er dan wel een ander kostenplaatje aan vast. Informeer bij je gemeente ( basisteam Jeugd/ Centrum jeugd en Gezin) wat er hiervoor mogelijk is.

Deel met de zwemonderwijzer wat belangrijk is voor je kind. Want een zwembad is echt een prikkelbombardement voor kinderen die hier gevoelig voor zijn!

Hier vind je een lijstje met gespecialiseerde zwemscholen. Deze lijst hebben we samengesteld op basis van ervaringen van ouders. Let op, de ervaringen zijn altijd persoonlijk. Ook kan wisseling van personeel tot verandering leiden. Ga daarom altijd ook zelf kijken en praten voor je een keuze maakt. Heb jij goede ervaring met een zwemschool? Geef het dan aan ons door via ons contactformulier.

Nog meer vragen?

Ieder kind is anders. Maar ook voor kinderen met bijv. een ASS, AD(H)D of DCD zijn specifieke adviezen van belang.

Dus als je nog meer vragen hebt, of advies wil m.b.t. de zwemles voor jouw kind, bel dan met onze advieslijn. Elke werkdag bereikbaar van 10.00 tot 13.00 uur op nummer 030-2255050. Buiten deze tijden kun je inspreken of je vraag stellen via het contactformulier.

Een medewerker van de advieslijn heeft specifieke kennis over zwemles voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. We zorgen dat je vraag bij haar terecht komt en beantwoord wordt.

*Afbeelding van Jan Haerer via Pixabay 

 

Wij steunen jou, steun jij ons? Word óók lid van Balans en volg gratis of met korting onze interessante webinars. Ook ligt dan ieder kwartaal BalansMagazine op de mat, vol met interessante wetenschappelijke ontwikkelingen, ervaringsverhalen en tips!