Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Inmiddels zijn de schriftelijke en praktische staatsexamens al een week bezig.
Op 6 juni beginnen de mondelinge staatsexamens. Daar was veel om te doen. Er bleef grote onvrede over dat het niet mogelijk zou zijn de mondelinge examens online af te nemen.
Oudervereniging Balans heeft dit samen met Ouders & Onderwijs en vele ouders en leerlingen ook duidelijk laten horen. Uiteindelijk heeft Minister Slob toch besloten dat ook online mondeling college-examen doen nu tot de maatwerkmogelijkheden behoort. Maar wel alleen voor een beperkte groep.
Het is mogelijk om examens digitaal af te leggen voor:
Leerlingen die gebruik willen maken van maatwerkmogelijkheden bij het college-examen kunnen dit overleggen met de examen-coördinator of mentor op school. Kandidaten die niet aan een school zijn verbonden kunnen hiervoor een mail sturen naar [email protected]
Deze maatwerkmogelijkheid komt bovenop de maatwerkmogelijkheden die al eerder zijn toegezegd. Zoals:
Leerlingen die gebruik willen maken van maatwerkmogelijkheden bij het college-examen kunnen dit overleggen met de examen-coördinator of mentor op school. Kandidaten die niet aan een school zijn verbonden kunnen hiervoor een mail sturen naar [email protected]
Daarnaast zijn er de volgende toezeggingen gedaan die helaas alleen gelden voor de kandidaten die opgaan voor een diploma.
Balans heeft samen met Ouders & Onderwijs gelobbyd voor eerlijke kansen voor de staatsexamenkandidaten. Eerlijke kansen die wel recht doen aan de waarde van het certificaat of diploma. We zijn blij met de beperkte mogelijkheid om online mondeling examen te doen. Maar vinden het onterecht dat niet alle leerlingen een herkansing mogen maken. Hier blijven we om vragen. Evenals een feestelijk (vlag-)moment voor de geslaagde staatsexamenkandidaten.
In september staat de evaluatie passend onderwijs op de planning. Voor Balans is dat het moment om ook te lobbyen om de rechtsstatus van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gelijk te trekken met het voortgezet onderwijs (vo). Nu valt het vso wettelijk nog onder het basisonderwijs. Hierdoor kunnen vso-leerlingen nu niet meedoen met de ‘gewone’ eindexamens. Dat hierdoor kansenongelijkheid ontstaat is door de problemen met de staatsexamens door de coronacrisis extra pijnlijk duidelijk geworden.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?