Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Publicatie ‘Buiten de lijntjes’

Vanmiddag was de dialoog rondom de lancering van de publicatie: “Buiten de Lijntjes: het thuiszittersvraagstuk door de ogen van kinderen en jongeren zélf” van de No5 Foundation.

Lees hier Buitendelijntjes

Wat is 'buiten de lijntjes'?

Buiten de Lijntjes biedt een podium voor de ervaringen, ideeën en inzichten die meer dan 50 kinderen en jongeren met ons deelden. Kinderen en jongeren die allemaal op hun eigen manier buiten de lijntjes (hebben moeten) kleuren. Hun inzichten bieden nieuwe perspectieven om naar huidige uitdagingen in het onderwijs en de zorg te kijken.

Digitale dialoog

Suzanne Boomsma en Karin van Ooijen van Balans woonden de digitale dialoog bij. Er werden verschillende vragen gesteld zoals ‘Waarom is het belangrijk naar kinderen en jongeren te luisteren’ en ‘waar zie je kansen dat structureel naar hen geluisterd wordt’. Deze vragen kon je via de chat beantwoorden, waarna er ruimte was voor een gesprek.

Nieuwsgierig

Ouders, begeleiders, onderwijzend personeel maar vooral ook kinderen en jongeren zélf kwamen aan het woord. Mooi hoe zij open hun ervaringen deelden. We moeten altijd nieuwsgierig blijven, aldus Prinses Laurentien van Oranje.Na deze sessie ging de groep uit elkaar in ‘Break out sessies’. Daar werd een aantal quotes besproken in kleine groepjes.

Simpele dingen

De (nieuwe) inzichten die dit bood werd vervolgens weer gedeeld met de groep. Duidelijk was dat het gaat om simpele dingen, kleine stapjes, contact maken, niet meteen in de ‘doe stand’ gaan, maar écht naar kinderen luisteren. Anderzijds er moet vrije regelruimte zijn voor ieder op school. En we moeten uitgaan van “anders zijn” van, diversiteit.  Het systeem staat in de weg. Er werd een gebrek aan eigenaarschap en/of verantwoordelijkheid geconstateerd. En, niet onbelangrijk, laat geld de leerbehoefte van het kind volgen in plaats van andersom.

Vanavond bij 'beau'

Naast bovenstaande is er is nog veel gezegd en zijn er veel ideeën uitgewisseld en connecties gemaakt. Wil je meer weten over ‘Buiten de Lijntjes’? Vanavond is Prinses Laurentien van Oranje samen met Merlijn Goldsack te gast bij Beau van Erven Dorens in zijn talkshow ‘Beau’.

Merlijn zal daar ook vertellen over zijn documentaire ‘My journey for education’ die op 2 december a.s. in première gaat.

Dus kijk vanavond (17 november 2020) naar Beau op RTL 4 om 22:16!

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype

Deze website is gemaakt door Project Icarus!

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?