Scroll Top
read-316508_1280-397x181 (Demo)

Teleurstellende reactie minister Slob op Kamervragen digitale schoolboeken

Digitale schoolboeken vaak niet beschikbaar

Bij Balans komen steeds meer signalen binnen dat digitale schoolboeken over het niet beschikbaar zijn voor leerlingen met leesproblemen of dyslexie. Deze bestanden worden door deze leerlingen gebruikt om bijvoorbeeld schoolboeken voor te laten lezen. Mede naar aanleiding van deze signalen hebben de Kamerleden Lisa Westerveld (Groen Links) en Paul van Meenen (D66) hierover schriftelijke Kamervragen gesteld aan demissionair onderwijsminister Arie Slob. De antwoorden op deze vragen zijn inmiddels binnen en vindt Balans teleurstellend. Lees hier de Kamervragen en beantwoording.

Wie moet de digitale schoolboeken beschikbaar stellen?

In de antwoorden stelt Slob dat volgens hem de uitgeverijen van schoolboeken verantwoordelijk zijn voor het beschikbaar stellen van de digitale schoolboeken. De uitgeverijen op hun beurt geven aan dat zij volgens de auteurswet verantwoordelijk zijn voor het leveren van het bronbestand van het boek. Zoals zij dat noemen: een ‘toegestane entiteit’. Vroeger vervulde Dedicon deze taak en zorgde dat de boeken geschikt en beschikbaar werden gemaakt voor het gebruik door kinderen met dyslexie. Maar Dedicon krijgt hier geen subsidie meer. En kan daarom de nieuwere schoolboeken niet meer bewerken en leveren. (Wel bewerken zij beperkt jaarlijks een aantal lesboeken uit eigen middelen.) Voor het geschikt maken van lesmateriaal voor leerlingen met een visuele beperking krijgt Dedicon echter wel financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Onderzoek door GEU

Gevolg is dat leerlingen met een leesprobleem of dyslexie nog steeds niet kunnen beschikken over de digitale schoolboeken die zij nodig hebben voor het volgen van onderwijs. Wel geeft de GEU (brancheorganisatie voor aanbieders van leermiddelen de uitgeverijen van schoolboeken) aan dat zij willen onderzoeken in hoeverre het met de nieuwe technieken mogelijk is bruikbare pdf-bestanden te maken van lesboeken. Balans heeft inmiddels naar aanleiding van de antwoorden van de Kamervragen met de GEU gesproken en heeft afgesproken contact te houden over de uitkomsten van dit onderzoek.

Balans blijft de ontwikkelingen volgen en zal zo nodig opnieuw aandacht vragen voor dit onderwerp bij de minister en de Kamerleden.

Heb jij vragen over (aanpassingen) in het onderwijs voor jouw kind met dyslexie?

Bel onze advieslijn op maandag t/m donderdag tussen 10 en 13 uur op 030-2255050. Buiten deze tijden kun je onze voicemail inspreken of ons contactformulier invullen.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.