Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Leeftijdseffect ADHD diagnose

De jongste kinderen in een klas krijgen vaker de diagnose ADHD dan hun oudere klasgenootjes. Ook krijgen zij vaker ADHD-medicatie voorgeschreven.

Dit geboortedatumeffect is overtuigend aangetoond en gevonden in een groot aantal westerse landen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat een deel van de kinderen die nu de diagnose ADHD krijgt, onterecht vergeleken wordt met oudere klasgenootjes.

Een simpele visuele weergave van de relatieve leeftijd van een kind in zijn klas, zou kunnen voorkomen dat behandelaren kleine leeftijdsverschillen over het hoofd zien als mogelijke oorzaak van verschillen in aandacht, activiteit en impulsiviteit.

Onderzoekers in het UMC Utrecht zijn een studie hierover aan het opzetten en willen daarbij graag hulp van ouders van kinderen met ADHD.

Meedenken?

Wil jij graag meedenken over hoe deze studie op te zetten, en over hoe de participatie van ouders en jongeren in deze studie eruit moet zien?

Mail dan naar [email protected] voor meer informatie over het project.Onze onderzoekster Myrte van Langen neemt dan snel contact met je op.

Meer informatie

Lees hier het ADHD dossier uit BalansMagazine (nr. 1 2020).

Zie ook Flyer academische werkplaats voor ADHD en druk gedrag

Heb je vragen of zorgen over je kind met ADHD, of herken je kenmerken en wil je daar graag eens met een ervaringsdeskundige praten? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn.

Klik op de volgende link voor het gehele ADHD Dossier  op onze website:  om meer informatie te krijgen over wat ADHD is, hoe de diagnose wordt vastgesteld, wat het behandelplan en de richtlijnen zijn, hoe je er in de opvoeding, in de vrije tijd of in het onderwijs mee om kunt gaan, en meer..

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype

Deze website is gemaakt door Project Icarus!

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?