Documentaire ODD

Mijn naam is Tim Bary, documentairemaker, en werk aan een nieuwe documentaire die zal gaan over een jongen/meisje met ODD.

Voor dit project ben ik op zoek naar een jongen/meisje (leeftijd tussen de 16-23 jaar) die last heeft van ODD en die zou willen meewerken aan deze film.

Het doel van de film is om inzicht te geven over de problematiek die ODD veroorzaakt voor degene die het heeft en voor zijn omgeving.

Het wordt een observerende documentaire, verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon die aan ODD lijdt.

We duiken in het hoofd van de jongen en zien hoe hij/zij en zijn omgeving hiermee omgaan.

Alle belangrijke relaties die de jongen/meisje heeft zullen worden geobserveerd. Dit zouden relaties kunnen zijn die hij heeft met zijn ouders, familieleden, vrienden, school, etc.

Deze film gaat over iemand accepteren en van iemand houden ondanks dat deze persoon door zijn ODD onhandig uit de hoek kan komen.

Ik wil dat de kijker begrip gaat krijgen voor de jongen/meisje en zijn omgeving. Dat ODD een ziekte is waar je niet voor gekozen hebt, maar waar iedereen mee moet leren omgaan.

De verborgen talenten en mooie kanten van de hoofdpersoon wil ik als filmmaker ontdekken en een belangrijke plaats laten innemen in de film.

Mensen zijn geneigd om eerder het negatieve dan het positieve te zien. Ik wil met deze film laten zien dat iemand meer is dan alleen opstandig en driftig.

Ik wil dat de kijker uiteindelijk van de hoofdpersoon gaat houden en snapt waar de jongen/meisje tegen vecht.

Ik zit momenteel in mijn researchfase en ik ben opzoek naar mensen die mij verder kunnen helpen met dit project. Zou ik je hier een keer over mogen bellen?

Om een indruk te krijgen wat ik gedaan heb en hoe ik werk, heb ik hierbij het juryrapport van het Nederlands Filmfestival 2018 toegevoegd.

Mijn vorige documentaire Wognum is te zien op NPO gemist. Zie hieronder de link van de film. De film gaat over de gabber Matthijs die ambitie heeft om klassiek pianist te worden.

Ik hoop spoedig iets van je mogen te horen.

Tim Bary (06-81883868)
www.timbaryfilms.com

Documentaire Wognum

https://www.npostart.nl/2doc/05-12-2018/VPWON_1298221

Juryrapport Nederlands Filmfestival – TUSCHINSKI AWARD BESTE FILM

Maker Tim Bary laat in deze film een groot talent zien voor het vinden en vertellen van bijzondere verhalen. Hij heeft niet alleen een prachtig gelaagd hoofdpersonage gevonden, maar weet ook heel dichtbij te komen, door zijn sterke observerende en registrerende camerawerk. Stukje bij beetje leer je deze onconventionele underdog kennen en blijken zijn twijfels en dromen herkenbaar. De maker laat je intens met Mattijs meeleven in de zoektocht naar zelfverwezenlijking en brengt een catharsis teweeg bij de kijker als hij uiteindelijk zijn angsten overwint. Hij slaagt erin de kijker te laten lachen en te emotioneren op hetzelfde moment. Een bijzonder verhaal over twee mannen die ondanks of misschien wel juist door de tegenslagen en teleurstellingen des levens elkaar hebben en blijven vinden. Op respectvolle en intense wijze wordt de kwetsbare eenzaamheid van de hoofdpersoon in beeld gebracht. De maker deinst er niet voor terug om de vooroordelen of antipathie van de toeschouwer een rol te laten spelen om zo de dramatische spanningsboog van de film nog extra aan te spannen. De rauwe werkelijkheid wordt daarmee soms naar speelfilmachtige hoogtes getild. In alles is het intuïtieve meesterschap en de gedrevenheid van een jonge maker met een oude ziel voelbaar.