Oproep: onderzoek naar de taalvermogens van kinderen met autisme (8 t/m 11 jaar)

Op dit moment loopt er aan De Rijksuniversiteit Groningen een grootschalig onderzoek naar de taalvermogens van kinderen met en zonder autismespectrumstoornissen (ASS).

Inmiddels hebben we al een groot aantal kinderen getest op onze taaltaken, maar we zoeken nog naar kinderen in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Het zou heel fijn zijn als u en uw kind mee willen doen!

Waar gaat het onderzoek over?

In dit taalonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht hoe goed kinderen met en zonder ASS taal gebruiken en begrijpen. Verder wordt er gekeken op welke punten hun taalgebruik en taalbegrip samenhangt met andere mentale vaardigheden.

Het onderzoek is geen taaltest waarvoor uw kind slaag of zakt. Integendeel, juist uit de spontante en natuurlijke taal van kinderen leren wij hoe hun taalverweringsproces verloopt.

Waarom is dat belangrijk?

Meer kennis over de taalontwikkeling is belangrijk, omdat het kan helpen om eventuele problemen al in een vroeg stadium te ontdekken.

Door de taalproductie en het taalbegrip van kinderen met ASS te vergelijken met die van kinderen zonder ontwikkelingsproblemen kunnen we te weten komen wat de precieze verschillen zijn, en waar mogelijk problemen liggen. Daardoor kan in de toekomst in de hulpverlening of op school de aandacht gericht worden op die gebieden waar dat het meeste nodig is.

Wat wordt er van u gevraagd?

Het onderzoek zal bestaan uit twee sessies van elk ongeveer 3 uur en een korte derde sessie van een kwartier. In de eerste sessie zal de onderzoeker bij u thuis komen, maar u mag natuurlijk ook naar het onderzoekslab op de universiteit komen als u dat prettiger vindt.

We doen hier een aantal taakjes om onder andere sociale vaardigheden, algemene intelligentie en algemene taalvaardigheid te meten. In de tweede sessie zal u samen met uw kind naar het onderzoekslab op de universiteit komen. Hier zal uw kind een aantal taken doen achter de computer terwijl u vragenlijsten invult over de ontwikkeling van uw kind.

In de derde sessie komt de onderzoeker nog een keertje kort bij u thuis. Alle gegevens worden volstrekt anoniem verwerkt.

Uw reiskosten worden vergoed en u krijgt een vergoeding twv €30,-
Heel erg bedankt alvast!

Drs. Iris Scholten
Drs. Vera Hukkers
Prof. dr. Petra Hendriks
Dr. Catharina Hartman
Dr. Simone Sprenger

Contact: L.I.Scholten@rug.nl
Aanmelden of meer informatie? Ga naar www.taalonderzoekautisme.nl