Scroll Top
zwemles-bericht-397x181 (Demo)

Kwaliteit en toegankelijkheid zwemlessen voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften

In september 2020 zette de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) een enquête uit om de ervaringen van ouders te pijlen op het gebied van de kwaliteit en toegankelijkheid voor zwemlessen en vrij zwemmen voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. 310 ouders vulden deze enquête in.

Resultaten onderzoek

Begin april 2021 publiceerde de NRZ de resultaten van dit onderzoek. Gebleken is dat bijna de helft van de kinderen van de bevraagde ouders na het zwemlestraject niet zelfredzaam is in het water. Ook werd duidelijk dat de meeste kinderen uit deze groep langer dan twee jaar op zwemles zitten en er langer over doen dan leeftijdgenoten om een zwemdiploma te halen. In 55 procent van de gevallen kostte het halen van een zwemdiploma meer dan 70 klokuren, terwijl 48 klokuren gemiddeld is voor het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A. Ook haalde van de kinderen wiens ouders de enquête invulden 13 procent helemaal geen zwemdiploma. Gemiddeld ligt dit bij Nederlandse jeugd op 4 procent. Bovendien zijn de kosten voor gespecialiseerde zwemlessen (in kleinere groepen of 1 op 1) vaak hoger, nog los van dat deze kinderen dus vaak veel langer op zwemles zitten dan gemiddeld.  Lees hier het persbericht van de NRZ.

Deze uitkomst verbaast ons helaas niet. Wij weten dat ouders vaak lang zoeken naar een geschikte zwemschool en dat de kennis van ontwikkelingsproblemen, sensorische gevoeligheid en andere kwetsbaarheden vaak ontbreekt. Dit artikel uit Balans Magazine over zwemles is een van de meest gelezen artikelen op onze social media kanalen.

Wat nu?

Wij hebben inmiddels contact met de NRZ over de uitkomst van dit rapport. Wij zetten ons er graag voor in de kennis bij zwemscholen te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en een oplossing te vinden voor de hogere kosten waar ouders mee te maken krijgen.

Lisa Westerveld (GroenLinks) en Michel van Nispen (SP) stelden Kamervragen over de uitkomst van dit onderzoek. Uiteraard volgen we de behandeling van deze Kamervragen op de voet.

Heb jij vragen over de zwemles van jouw kind?

Lees dit artikel met tips en een lijstje met gespecialiseerde zwemscholen. Je kunt ook bellen met onze advieslijn. Een van de medewerkers van de advieslijn is in dit onderwerp gespecialiseerd. Je kunt elke werkdag bellen van 10.00 tot 13.00 op nummer 030-2255050. Buiten deze tijden kun je inspreken of ons contactformulier invullen.

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.