Website

Voorleeshulp

De website van Balans is voorzien van de voorleeshulp BrowseAloud Plus. Met dit programma kunt u tekst op de website laten voorlezen. Deze online voorleestool biedt ondersteuning aan bezoekers met een leeshandicap, zoals dyslexie of slechtziendheid.

Met één klik op de ‘Lees voor’ button activeert u het voorlezen en opent u een zwevende voorleesbalk. De computerstem is van hoge kwaliteit en klinkt als een menselijke stem. BrowseAloud Plus werkt ook op tablets en smartphones.

Hoe werkt BrowseAloud?

Klik op de startknop van de ‘Lees voor’ button. Hiermee opent u de voorleesbalk en kan het voorlezen starten. Zet de muis op de tekst en na korte tijd zal deze oplichten en het voorlezen gaat beginnen. U ziet dan dat het voorgelezen tekstblok geel wordt gemarkeerd en het voorgelezen woord blauw. Met de voorleesbalk kunt u het voorlezen stoppen, weer starten of pauzeren.

Met de andere knoppen kunt u:

  • De tekst laten vertalen naar een andere taal. U kunt kiezen uit meer dan 74 talen. Van deze talen kunnen er 33 worden voorgelezen met een stem in die taal
  • Een audiobestand maken met de knop ‘MP3 maker’. Handig om de tekst later nog eens terug te luisteren
  • Een deel van de tekst zichtbaar maken. Met het horizontale schermmasker blijft alleen dat deel zichtbaar waar u aan het lezen bent
  • De tekst vergroten door op de knop ‘Lichtkrant’ te klikken. De grootte en kleur van de lichtkrant zijn instelbaar
  • De tekst zonder opmaak weergeven. De pagina kan als deze te druk overkomt worden vereenvoudigd. Dan wordt de tekst zonder opmaak neergezet. Dit geeft veel lezers rust
  • De instellingen aanpassen aan persoonlijke voorkeuren
  • Op de hulppagina alle mogelijkheden van het programma zien

Kijk voor meer uitleg op de website van Browse Aloud.

Zoeken op deze website

De website van Balans bevat veel informatie. Hieronder vindt u tips om de informatie die u zoekt zo goed mogelijk te vinden.

De mogelijkheden om informatie te zoeken zijn:

  • Zoeken op trefwoord in het zoekveld van de website (zie ‘loepje’ in de balk van het hoofdmenu). U krijgt dan een overzicht van pagina’s waar het desbetreffende woord op voorkomt, inclusief artikelen in BM en in nieuwsberichten
  • Zoeken via de verschillende sitemaps (zie in de balk onderaan de pagina). De Balans website kent twee menu structuren: hoofdmenu en kennismenu. Beide menu structuren kennen een aparte sitemap. Een sitemap is een overzichtelijk ingedeelde totaallijst van alle items die op deze website voorkomen.

Voordeel van deze laatste zoekmethode is, dat u een overzicht ziet van welke onderwerpen er op de website zijn te vinden. Zo treft u wellicht informatie aan die u anders niet had gevonden.