Zorgverzekeringen 2019

Het is weer tijd om uw huidige zorgverzekering eens grondig onder de loep te nemen. Past uw zorgverzekering nog wel bij uw persoonlijke situatie? Balans kan u hierbij helpen. Wij hebben voor u bekeken waar u meer informatie kunt vinden over de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zorgverzekeringen 2019.

Daarnaast kunt u als lid van Balans gebruik maken van de collectieve zorgverzekering  bij Nationale Nederlanden of OHRA.

Een zorgverzekering blijft altijd een persoonlijke keuze. Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u uitgebreide informatie over het kiezen van een zorgverzekering en waar u op moet letten.

De Consumentenbond heeft een mooie tool op de site om zorgverzekeringen te vergelijken.

De basisverzekering in 2019

De basisverzekering is een verplichte verzekering voor vergoedingen van zorg uit het basispakket. De overheid bepaalt de inhoud van het basispakket. De vergoedingen zijn bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Maar dat betekent niet dat er geen verschillen zijn. Zo is de service overal anders en mag je niet altijd zelf je zorgverlener kiezen. Zie  hieronder bij ‘Budget-, natura-, combinatie- of restitutieverzekering?’

Lees ook Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering?

Eigen risico

Het eigen risico blijft net als in 2018 € 385 per verzekerde vanaf 18 jaar. Wie een laag inkomen heeft krijgt als compensatie zorgtoeslag. Kinderen tot 18 jaar kunnen nog steeds meeverzekerd worden bij een van de ouders. Voor hen geldt geen eigen risico.

Overstappen en medische selectie

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekering moet u voor 1 januari 2019 uw huidige zorgverzekering met de aanvullende zorgverzekering(en) opzeggen. U heeft dan tot en met 31 januari 2019 de tijd om u aan te melden bij een andere zorgverzekeraar.

Let op: een aantal zorgverzekeraars hanteert een medische selectie bij de toelating voor de aanvullende (tandarts) verzekeringen. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld fysiotherapie of orthodontie bestaat de kans dat u voor deze aanvullende verzekering niet wordt geaccepteerd. Balans adviseert u om u op tijd aan te melden bij de zorgverzekering van uw keuze en uw huidige verzekering pas op te zeggen als u voor de nieuwe verzekering bent geaccepteerd. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, dat betekent dat u hiervoor niet kunt worden geweigerd.

Budget-, natura-, combinatie- of restitutieverzekering?

Voor de basisverzekering kunt u kiezen voor een budget- natura-, combinatie- of restitutieverzekering. Met een restitutiepolis heeft u de meeste keuzevrijheid en ontvangt u volledige vergoeding van zorg. Een restitutieverzekering is meestal wel wat duurder. Als u kiest voor een natura- of combinatiepolis, check dan of uw zorgverlener ook in 2019 een contract met deze zorgverzekeraar heeft.

Geneesmiddelen: maximering eigen bijdrage medicijnen

Wie medicijnen gebruikt waarvoor hij of zij moet bijbetalen, is hier vanaf 2019 maximaal 250 euro per jaar aan kwijt. Vanaf 1 januari 2019 worden eigen bijdragen boven de 250 euro namelijk vergoed uit de basisverzekering. Houdt u er wel rekening mee dat eventueel openstaand risico dan van toepassing is.

Deze regeling geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). De maatregel start in 2019 en loopt in ieder geval tot en met 2021.

Lees meer over hoe de vergoeding medicijnen werkt op de website van Independer bij Vergoeding zorgverzekering eigen bijdrage GVS 2019.

Kijk ook op Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?

Farmacie: paracetamol, vitaminen en mineralen

Vanaf 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn, niet langer vergoed uit de basisverzekering.

Regenboogapotheek

Van de Regenboogapotheek ontvingen wij onderstaande informatie over de contractbesprekingen met de zorgverzekeraars.

Met de zorgverzekeraars van de DSW-groep (DSW, StadHolland, inTwente) zijn we net als vorig jaar overeengekomen dat de door Regenboog Apotheek bereide ADHD-medicatie volledig wordt vergoed uit het basispakket. Er is geen sprake van eigen bijdrage voor deze medicatie.

Wij ontvingen ook de communicatie die zij aan hun patiënten hebben gestuurd, maar omdat dit voor meer mensen met ADHD zinvolle informatie is, voor iedereen hier bijgevoegd.

Informatie vergoedingen apotheekbereide ADHD-medicatie Regenboog 2019

Wat kost medicatie?

Op de website medicijnkosten.nl kunt u uitrekenen wat uw medicatie kost.

U kunt de volgende websites raadplegen voor meer informatie:

Tot slot: op de website van United Consumers staat een animatie met daarin de wijzigingen in de zorgverzekeringen.