Scroll Top
Screenshot 2023-06-28 at 22.41.15 (Demo)

Aan de slag met ‘Opvoeden en online gedrag van kinderen’

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.  

“Zit hij niet te lang op z’n tablet?’ ‘Maakt ze nu makkelijker vriendjes online dan op school?’ ‘Hij lijkt rustiger te worden van filmpjes kijken op YouTube, maar is het nou slecht?” Ouders hebben veel vragen rondom online gedrag van kinderen. Daarom gaat In Kaart aan de slag het thema ‘Opvoeden en online gedrag van kinderen’. We doen dit samen met een team van experts op dit gebied.

Deelnemers van In Kaart vullen een vragenlijst in als ze zich inschrijven. Vervolgens krijgen deelnemers elk jaar een uitnodiging om een nieuwe vragenlijst in te vullen. In het voorjaar van 2024 versturen we een vragenlijst aan ouders met het thema ‘Opvoeden en online gedrag van kinderen’.

Er is nog weinig kennis over de kansen en risico’s van online gedrag bij kinderen met neurodivergentie en/of beperkingen en welke invloed de opvoeding van de ouders/verzorgers heeft. Wel weten we uit eerder onderzoek dat deze kinderen kwetsbaarder zijn om veel en risicovol digitale media te gebruiken. Maar we weten ook dat een deel van deze kinderen baat kan hebben bij de toegang en het gebruik van digitale media, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van vriendschappen.

Waarom is het nu belangrijk om meer kennis over dit onderwerp te krijgen? We willen ouders en verzorgers inzicht geven in hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen bij het verminderen van risico’s en het benutten van kansen van digitale media. Op deze manier versterken we het welbevinden van deze groep kinderen.

Vul de anonieme poll in

Omdat In Kaart samen met ouders/verzorgers onderzoek doet, zijn we benieuwd naar welke onderwerpen binnen dit thema voor u het meest belangrijk zijn.  Door te weten welke onderwerpen voor u als ouder belangrijk zijn, kunnen we die onderwerpen uitgebreider aan bod laten komen in ons onderzoek en in de terugkoppeling daarvan. Vul daarom onderstaande anonieme poll in (1 minuut). De resultaten van de poll delen we dit najaar op onze website en in deze nieuwsbrief.

https://lnkd.in/eSqn8Zun

Korting op een Balans-lidmaatschap

Om goed onderzoek te doen naar alle groepen kinderen hebben we veel deelnemers nodig. Doe je ook mee? Dan krijg je ook nog eens 50% korting op een Balans lidmaatschap.

Als ouder kies je bij In Kaart welke vragenlijsten je wilt invullen. Je mag ook beide lijsten invullen, graag zelfs!

-Over je kind via: In Kaart: aanmelden ouders van kinderen (15-).

-Over jezelf omdat je een (vermoeden van een) diagnose hebt via: In Kaart: aanmelden 16 jaar en ouder.

 

Volgende keren meer over In Kaart, inzicht in jezelf en je kind en het team van ‘Opvoeden en online gedrag van kinderen’

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.