Scroll Top

Onderzoek ADHD-medicatie: hype in het nieuws en verdrietige ouders

Het was weer een hype in het nieuws. Met koppen als: ‘Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie’ (Rtl-Nieuws) en ‘Veel jongeren gebruiken jarenlang Ritalin. Vaak zonder effect’ (Dagblad van het Noorden). En: ‘Huisartsen ervaren druk van ouders en scholen’ (Groninger internetcourant) Of: ‘Deel huisartsen schrijft weleens onder druk ADHD-medicatie voor’ (Drimble).

Daarmee is de trend rond dit gevoelige onderwerp weer gezet. Ouders die, na zorgvuldige afweging van alle voors en tegens, samen met hun behandelaar kiezen voor ADHD-medicatie, voelen zich weggezet als ‘slechte ouders’. Dit alles naar aanleiding van de berichtgeving over het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen, die onderzoek deed naar ADHD-medicatie.

Verdrietige ouders

Terwijl het voor Matthijssen begrijpelijkerwijs een feestdag is ter ere van haar promotie, ervaren ouders de reuring in de media heel anders. Balans kreeg die dag de nodige telefoontjes en berichten van verdrietige ouders. Ouders die onzeker worden, of het gevoel hebben zich te moeten verdedigen. De afweging rond het wel of niet geven van medicatie, is een dilemma waar ouders mee worstelen. Een keuze die ouders meestal pas maken na zorgvuldige afweging en inzet van andere mogelijkheden en behandelingen die binnen hun macht liggen. Zij voelen zich door deze berichtgeving toch veroordeeld. Ouders laten ons weten dat zij, naar aanleiding van deze berichten, niet meer hardop durven zeggen dat hun kind ADHD-medicatie krijgt, en er echt baat bij heeft. En zich zorgen maken over de oordelen die ongevraagd gegeven worden, door mensen die de situatie totaal niet kennen, En dus ook niet ervaren welke invloed dit op hun kind heeft. Één ouder schrijft, ‘wij ouders worden weer eens neergezet als onwillende en onwetende mensen. Waar ons kind onder lijdt.’ En, ‘ik voel me een eenzame strijder voor een fijn leven voor mijn zoon. Dit valt mij zo rauw op mijn dak.’

Op zoek naar zinnen die scoren?

Hoewel Matthijssen haar woorden zelf zorgvuldig kiest, omdat ze weet hoe gevoelig het onderwerp is, lijken de media vooral op zoek naar zinnen om mee te scoren. Ten koste van kinderen en hun ouders. ‘Huisartsen worden door ouders en scholen onder druk gezet’. ‘ADHD-Richtlijnen worden niet nageleefd’, scoort lekker.

Ondertussen lezen we in deze berichten vrijwel niets over ouders die hun stinkende best doen voor hun kind. Overal aankloppen voor passende hulp en steun. Tegen muren van ellenlange wachtlijsten van soms wel 40 weken aanlopen. Ouder- en leerkrachttraining die volgens de richtlijn nodig is, maar in de praktijk niet beschikbaar is, wordt aangeboden of gevolgd. Ouders die het voelen als een trap na wanneer zij met oneliners over ADHD-medicatie in de media worden geconfronteerd.

Wat is nu eigenlijk de essentie van het onderzoek?

Wat benoemt Matthijssen nu zelf als de essentie van haar onderzoek? Ze constateert voorzichtig dat een groep kinderen en jongeren waarschijnlijk langer deze ADHD-medicatie slikt dan nodig. En dat er wel duidelijke aanbevelingen zijn over het stárten met ADHD-medicatie, maar niet over het afbouwen of stoppen. Dat afbouwen of stoppen heeft Matthijssen onderzocht. Hieruit bleek dat kinderen die medicatie afbouwen, meer ADHD symptomen laten zien. Het middel werkte dus nog steeds. Het functioneren ging, ondanks het afbouwen van de medicijnen, bij 60% niet slechter. Maar bij 40% dus wél.

Vervolgens concludeert Matthijsen dat het afbouwen van de medicatie een grotere rol zou moeten spelen bij de behandeling. Omdat het effect in de loop der tijd kán verminderen. Een kind is tenslotte altijd in ontwikkeling. Net als zijn omgeving. Ze zegt nergens dat ze faliekant tegen ADHD-medicatie is. Maar vraagt aandacht voor het weer afbouwen en stoppen met medicatie omdat het effect in de loop der tijd kán verminderen. Een voorzichtig geformuleerd advies waar je als ouder en behandelaar zeker wat aan kunt hebben.

Besef dat je onnodig kwetst

Als oudervereniging zijn we niet voor en niet tegen het gebruik van medicatie. Zorgvuldig gebruik van ADHD-medicatie vinden we belangrijk. Ouders en hun kinderen, goed geïnformeerd, samen met hun behandelaar een weloverwogen keuze laten maken. Zonder dat zij zich onder druk voelen staan door het oordeel van hun omgeving en de media. Daarom deze oproep. Lieve media, naasten, familieleden en anderen, die zonder deskundige te zijn een oordeel over ADHD-medicatie hebben: Besef dat je met scorende oneliners en ondoordachte oordelen een groep ouders en kinderen onnodig kwetst. Je kent nooit de hele situatie. Neem van ons aan, deze ouders en kinderen hebben het zonder jullie aannames en oordeel al lastig genoeg.

Joli Luijckx, Oudervereniging Balans

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.