Scroll Top

Extra informatie bij artikel ‘Haar adhd zat Nina vooral in de klas in de weg’

Nina (11) heeft adhd: ze is beweeglijk en druk. Intensief, zegt haar moeder Heleen Hectors-Heeris (40, bedrijfsjurist) ‘Het vreet energie. Ik sta altijd aan.’ Maar ze wil niet in negativiteit blijven hangen. ‘Ik kan ook enorm van haar genieten.’ Zij vertelt haar verhaal in Balans Magazine 1, 2024. Op deze plek geeft zij tips aan andere ouders.

Lees hier het Balansdossier adhd en druk gedrag.

Voor andere ouders met een kind of kinderen met adhd heeft Heleen Hectors-Heeris een aantal tips:

  • Tip 1: Belonen
    ‘Niet de hele tijd waarschuwen en zeggen: doe rustig en dat mag niet. Maar pluimen geven. Meteen op het moment dat het ertoe doet. Dus niet pas ’s avonds hierop terugkomen.’

     

  • Tip 2: Contact zoeken
    Door een korte aanraking. Even een hand op een schouder. Deze nuttige tip kwam van een kinderfysiotherapeut die wij aan het begin van ons ‘adhd-uitzoektraject’ bezochten om Nina te laten monitoren en tips te krijgen hoe om te gaan met een kind met adhd.

  • Tip 3: Creatief zijn in het aanbrengen van structuur
    Heleen noemt de poster met de ‘ochtendrituelen’ die ze samen met Nina maakte. ‘Het duurde ’s morgens soms heel lang voordat ze klaar was om naar school te gaan. We hebben daarom een poster gemaakt met de stappen die ze ’s ochtends moet doen. Ik heb Nina gevraagd wat ze ’s morgens allemaal moet doen. Die stappen hebben we verwerkt in een tekening. We begonnen met het tekenen van een klok: het opstaan. En zo zijn we verdergegaan. Nina tekende de poster met plaatjes. Als het een keer wat langzamer liep, dan wees ik naar de poster en vroeg ik waar Nina precies was qua stappen en wat er nog moest gebeuren. Dit was fijn omdat Nina zo overzicht hield en ik haar hiermee op een positieve manier kon ondersteunen.
  • Tip 4: Het boek Druks, mijn (on)rustige leven met ad(h)d
    Geschreven door Francien Regelink. Uitgever: Blossombooks.nl ‘Dit boek raad ik aan. De schrijfster omschrijft in dit boek haar ervaringen met adhd. Het boek is een aanrader voor iedereen die direct of indirect met ad(h)d te maken heeft. Ze omschrijft voordelen, nadelen en vooroordelen van adhd. Of pilletjes helpen of juist helemaal niet. (Privé)kwesties die soms herkenbaar zijn. Haar schrijfstijl is prettig, soms met humor en ze zegt waar het op staat. Als Nina ouder is, zal ik haar dit boek ook aanraden. Ze heeft een fijne schrijfstijl en je vliegt zo door haar boek.’
Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.