Scroll Top

VOEDING

Wat kun je als ouders en als kind zelf in je dagelijkse (gezins)leven doen als je de diagnose ADHD krijgt? Sinds tien jaar wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betekenis van voeding op ADHD. Op dit moment is niet wetenschappelijk bewezen dat een dieet de oorzaak of gevolgen ervan positief kan bijsturen. Wel is inmiddels duidelijk dat voeding van betekenis kan zijn bij het tegengaan van onder- of overgewicht bij kinderen en jongeren met ADHD; hiertussen lijkt een relatie te bestaan. Balans heeft deze ʻinvalshoekʼ hier op deze website opgepakt. Aan het woord komen kinderartsen en een diëtist; we schrijven er over nationale en internationale onderzoeken; we geven Tips & Tricks en er zijn links naar interessante boeken en docuʼs. En bekijk, we zijn er trots op, de nieuwe Balansfilm ʻGeen boterham op de fiets…’

Voeding & ADHD

Wat kun je als ouders en als kind zelf doen als je de diagnose AD(H)D krijgt of als er wordt uitgesproken dat je kenmerken van ADHD hebt? Er zijn vele behandeltherapieën waaronder gesprekken met een psycholoog of psychiater vanuit de Cognitieve Gedragstherapie (cgt). Ook kan in samenwerking met een psychiater worden gekozen voor het innemen van medicatie bij ADHD. Het kan ook beide: gesprekken en medicijnen. En ook is er een aanbod gericht op de lifestyle, zoals mindfulness, waarover onder andere Susan Bögels, lid van het Expertteam van Balans, regelmatig schrijft.

Een kleine tien jaar geleden kwam het onderwerp voeding ter sprake, wat zou de invloed daarvan zijn op (kenmerken van) ADHD? Het werd onder andere aangekaart door Lidy Pelsser van het PelsserDieet. Op deze website kun je over de betekenis van voeding bij ADHD lezen, en ons streven is onze informatie almaar actueel bij te schaven. Dat kan ook omdat er op dit moment, nationaal en internationaal, veel onderzoeken plaatsvinden naar ADHD & Voeding. Zodat de last die bij ADHD wordt ervaren, wordt teruggedrongen.

Aan het woord laten we: kinderarts Irene Hofmeijerdiëtist Esther van Ruijvenkinderarts Rob Peirera; we geven TIPS &  TRICKS, reeds verschenen info bij Oudervereniging Balans; linken naar interessante wetenschappelijke onderzoeken en literatuur.

Je kunt 24/7 ons contactformulier invullen voor contact met de BalansAdvieslijn over dit onderwerp. Wil je feedback geven op deze pagina’s en/of suggesties doen? Heel graag! Mail ons jouw naam en telefoonnummer via: redactie@balansdigitaal.nl t.a.v. Beatrice Keunen. Wij nemen contact op met jou.

NB. Waar wij schrijven over ADHD wordt ook ADD bedoeld. Wij realiseren ons het onderscheid maar het aspect voeding kan ook op ADD van invloed zijn.

Clear Filters

In praktijk betekent dit voor het kind dat het bijvoorbeeld onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, de energie neemt af, met gevolgen voor…

Voeding & autisme

Je kind met autisme kan moeite hebben met eten. Bijvoorbeeld door de structuur, de temperatuur of door de invloed van medicatie. Wat betekent dat en hoe ga je daarmee om? Bekijk voor meer tips en informatie over de invloed van medicatie op het eetpatroon ook ons dossier ‘voeding en ADHD’.

ARFID

ARFID is een eetstoornis en kan ontstaan door een nare (traumatische) ervaring met eten, of doordat iemand heel gevoelig is voor de textuur, geur, smaak of kleur van eten. Je spreekt pas van ARFID als deze eetproblemen voor lichamelijke en/of psychosociale problemen zorgen. ARFID staat voor: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (Vermijdende/Restrictieve Voedselinnamestoornis). Kinderen met ARFID weigeren bepaald voedsel. Het vermijden kan zich steeds verder gaan uitbreiden en zich richten op steeds meer voedingsproducten of situaties.

blogs & vlogs

Clear Filters
Hoe om te gaan met ARFID in de klas?
Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.