Scroll Top
CecileBokPhotography-5314 (Demo)

‘Ik was niet alleen anders, maar super-anders’

De goed gevulde zaal van Unieplaza in Culemborg beleefde zaterdag 3 juni een primeur: de allereerste familiedag van Balans. Het thema: dyslexie voor kinderen van de basisschoolleeftijd. ,,We horen vaak van ouders dat er zo weinig aandacht is voor het welbevinden van hun kind en wat een leesprobleem of dyslexie met hen doet,” motiveerde directielid Joli Luijckx de keuze.

De Super Anders Bende opende de dag met een aanstekelijke dans- en muziekvoorstelling. ‘Lezen en schrijven zijn moeilijk, maar wij kunnen alles zeggen in lichaamstaal’, luidde de strekking van het liedje dat de groep, in felgeel tenue gestoken, de zaal bij de start van de voorstelling voorhield. Zoals: ‘heb je plezier, dans dan drie keer op en neer.’ En die oproep werd gul nagevolgd.

Zeer persoonlijk was vervolgens het verhaal van Florien Sjoerdsma, lid van de Super Anders Bende. Ze is dyslectisch en vertelde dat woorden en letters soms ‘husselen’ in haar hoofd. Als ze bijvoorbeeld het recept voor het bakken van een taart leest, dan wil de volgorde van het toedienen van de ingrediënten weleens wat veranderen. ,,Kan overigens heel aardige verrassingen opleveren,” stelde ze niet zonder enige zelfspot.

Florien zoekt haar afleiding in ‘andere dingen’ als tekenen en schilderen. Maar vooral in sporten: de klimsport met name. Op school moest ze zich soms enorm inspannen om bij te blijven. Daardoor ontwikkelde ze een sterk doorzettingsvermogen. Uiteindelijk stuwde haar dat op sportief gebied tot grote hoogte. De hele wereld reisde ze rond om bergtoppen te bedwingen. Ze behaalde in 2014 in de Dutch Championschips Lead de bronzen plak: plek drie. ,,Ik was dus niet alleen anders, maar super-anders.”

Een van de onderdelen in het programma zaterdag was de informatiemarkt. Veel bezoekers gebruikten de pauze om de standjes met folders, boeken en giveaways te bezoeken. Ook Florien en de leden van de Super Anders Bende hadden daar een plekje. Veel belangstelling was er voor hun boekje De Bende van Super-Anders. Terwijl de afname ervan gestaag doorging, nam Florien nog even de tijd om haar schoolcarrière toe te lichten. Ze stroomde vanuit Kader VMBO door naar uiteindelijk het HBO. ,,Ik werd destijds door docenten als dom beschouwd. En ook dat ik geen enkele interesse toonde. ,,Maar ik merkte zelf dat ik veel meer kon,” glimlachte ze.

Marjolien uit Culemborg ging samen met haar moeder Maura in de break ook even ‘de markt op’. Ze vond het optreden van de Super Anders Bende ‘leuk’ en ze had als dyslect ook veel herkend. Ze zit in groep 7 van OBS De Distelvlinder in haar woonplaats. Haar juf helpt haar goed, zei ze. Gepest vanwege haar dyslexie is ze nooit, verzekerde ze. Wat zeker voor acceptatie in haar klas zorgde, was de spreekbeurt die ze hield en de ‘oefeningen’ die ze daarin aan haar klasgenootjes gaf. ,,Om te laten zien wat dyslexie precies is.”

Op de informatiemarkt was onder meer de mogelijkheid voor de kinderen om hun dyslectische STER krachten te ontdekken. ‘Die zijn niet van dyslecten, maar we blinken er wel vaak in uit! Je kan ze trainen als spieren’, is de uitleg die de HOI-foundation eraan toevoegt. Elke letter van de STER staat voor een kracht. De T staat bijvoorbeeld voor ‘Tien stappen vooruit denkkracht’ met als uitleg: ‘Ik ben een echte probleemoplosser en zie voor me hoe dingen er in de toekomst uit gaan zien’. En de E voor ‘Enorme verhalen denkkracht: ik vind het makkelijk om verhalen en gebeurtenissen te onthouden en te verzinnen’. Kaartjes lagen klaar om in te vullen. Daar werd grif gebruik van gemaakt.

En Léon Biezeman had er zijn boeken uitgestald. De kinderboekenschrijver, die dyslectisch is, las ook voor uit eigen werk. In een nisje van het restaurant van Unieplaza konden de jonge bezoekers zijn verhalen aanhoren. ,,Nee, ik kies niet van tevoren. De kinderen komen hier bij mij zitten en zij bepalen welk verhaal ik voor ga lezen en uit welk boek.”

Tekst: Chris Reinders
Fotografie: Cecile Bok

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.