Mondelinge Staatsexamens: hoe werkt dat?

Veel leerlingen op een voortgezet speciaal onderwijs school (vso), leerlingen van particuliere scholen en jongeren die niet verbonden zijn aan een school doen niet mee met de reguliere eindexamens. Speciaal voor hen zijn er Staatsexamens waardoor zij toch een diploma of certificaten kunnen halen.  

Filmpje met uitleg

Die examens worden georganiseerd door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en gaan anders dan de reguliere eindexamens. Voor de meeste vakken is bijvoorbeeld een mondeling examen een onderdeel van het eindexamen. Veel jongeren vinden zo’n mondeling examen best wel spannend. En zijn benieuwd hoe dat nou gaat. Daarom heeft het CvtE een handig filmpje gemaakt en een brochure waarin in 10 stappen wordt uitgelegd hoe het werkt met die mondelinge staatsexamens.

Ook voor particuliere staatsexamenkandidaten

Het filmpje en de brochure zijn toegespitst op de situatie van staatsexamenkandidaten van het vso. Toch is het filmpje ook voor de particuliere staatsexamenkandidaten handig om te kijken. Want veel gaat er hetzelfde. Als dit filmpje een succes wordt, heeft het CvTE al toegezegd volgend jaar ook een brochure en filmpje te gaan maken helemaal toegespitst op de particuliere staatsexamenkandidaten.  

Kijk hier het filmpje:

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype