Scroll Top

Extra informatie bij artikel ‘Hoe regel je ondersteuning op hbo of universiteit?’

Op een hbo-opleiding of op de universiteit kan het nog weleens onduidelijk zijn waar studenten en hun ouders naartoe kunnen met vragen over de studie. Met goede kennis vóórdat er met een studie wordt begonnen, wordt de kans op een positieve studie-ervaring groter. Hieronder vind je allerlei links naar nuttige sites en regelingen.

Individuele studietoeslag (ITS)

Wanneer er door een structurele medische beperking geen bijbaan mogelijk is, dan kan een studietoelage worden aangevraagd bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Deze toelage is een gift en is bedoeld om studenten te helpen hun studie af te maken zodat er een beter uitzicht is op een baan.

Het ExpertiseCentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) adviseert en ondersteunt onderwijsinstellingen met het opzetten van inclusief onderwijs. Maar op hun site kun je ook als student waardevolle informatie vinden. Bovendien kun je de brochure ‘Ik ga studeren met een functiebeperking’ downloaden.  

Studeer je met een functiebeperking, chronische ziekte, psychische klachten, zwangerschap, jong ouderschap, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg? Op onbelemmerdstuderen.nl vind je alle mogelijke regelingen en voorzieningen die er bestaan voor mbo-, hbo- en wo-studenten

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mbo-studenten? Je vindt ze op mbotoegankelijk.nl

Op LinkedIn is er een groep speciaal voor (ervaringsdeskundige) studenten met een beperking of ondersteuningsvraag. Het doel van deze LinkedIngroep is om ervaringsdeskundige studenten met elkaar in verbinding te brengen en op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom inclusief onderwijs. Deel hier dus vooral je ervaringen, tips, initiatieven of bijeenkomsten die interessant zijn voor medestudenten

Lees op destudentenadvocaat.nl wat een BSA (bindend studieadvies) precies inhoudt in het hoger onderwijs.

Op Studielink regel je je (her)inschrijving voor een opleiding op een hbo of universiteit. Inloggen doe je met je DigiD.

Lees op de site van de Rijksoverheid alles over de Wet gelijke behandeling. Welke rechten hebben mensen met een beperking of chronische ziekte?

Wat is de OER? Ter voorbeeld kun je hier kijken hoe de OER (Onderwijs- en examenregelingen) er uitziet van de Universiteit van Amsterdam. Kijk op de website van je eigen onderwijsinstelling voor de OER die bij jouw studie hoort.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.