Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Onderwijs / Kennisbank: Onderwijs bij 18+ / Welke beroepen hebben mensen met autisme?
Er wordt vaak gedacht dat mensen in het autismespectrum goed zijn met computers en ICT. Voor een aantal personen met autisme klopt dat ook. Anderen zijn goed in communicatie, in creatieve beroepen, in medische beroepen, en nog veel meer. Ieder mens is immers uniek, dat geldt ook voor mensen met autisme.
En bedenk: bedrijven zitten niet altijd te springen om assertieve en sociaal meevoelende werknemers. Er zitten voor een bedrijf voordelen aan als iemand zich bijvoorbeeld zich fijn voelt bij routineuze gedetailleerde werkzaamheden en niet gauw roept dat het verveelt (lees deze Volkskrant-column maar eens). En sinds 2020 kunnen middelbaar en hoger opgeleide mensen met autisme ook meetellen voor de banenafspraak tussen werkgevers en de overheid om een minimum aantal mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen (lees in dit Trouw-artikel hoe dat werkt).
Ter inspiratie voor jongeren met autisme die op zoek zijn naar wat ze later willen doen, verzamelden wij een aantal voorbeelden. Als je een idee hebt welk beroep je leuk zou vinden, kun je gerichter op zoek naar de opleiding die je daarvoor nodig hebt.
In een voormalig klooster aan de rand van Amersfoort worden mensen met autisme opgeleid tot IT-specialist. Het is een initiatief van Peter van Hofweegen, met zijn opleiding ITVitae “Wij dachten: als we die jongens nou kunnen opleiden, dan kunnen we ze zo naar de arbeidsmarkt brengen. Want daar zijn tienduizenden ICT-vacatures. Ontwikkelaars, cyber security, hackers, softwaretesten en data-science. Precies die gebieden waar deze jongens goed in zijn.” (bron: NOS-bericht en Nieuwsuur-uitzending)
Els van Veen is huisarts en vertelde in het tijdschrift Medisch Contact hoe zij er op middelbare leeftijd achter kwam dat ze asperger heeft, en hoe ze als huisarts goed functioneert.
Zijn vergaande fascinatie voor scherpe voorwerpen heeft Ariën van Oord tot de beste scharenslijper ter wereld gemaakt. Hij reist de hele wereld af door zijn uitzonderlijke vakmanschap. Zie aflevering 1 van Talent: Autisme.
Forensisch patholoog Frank van der Goot is bekend van televisie. Hij behoort tot de absolute top in zijn bijzondere beroepsgroep. Zie aflevering 2 van Talent: Autisme.
Vier camerabeeldspecialisten met autisme kijken elke dag urenlang naar videobeelden voor de politie. Door hun concentratie en scherpheid hebben ze al verschillende voertuigen en verdachten opgespoord. Zie artikel van RTL-Nieuws: Door zijn autisme is Richard een aanwinst voor de politie: ‘Ik heb oog voor detail’
De extreem introverte en gesloten Jeffrey Wijkhuisen kent een jeugd vol ernstige pesterijen, maar is uit een diep dal geklommen. Tegenwoordig staat hij op het podium als goochelaar. Zie aflevering 3 van Talent: Autisme.
Pas als Joep Tiernego in aanraking komt met volleybal en daarin een toptalent blijkt te zijn, groeit zijn zelfvertrouwen. Hij ontdekt meer te zijn dan zijn autisme en kruipt uit zijn schulp. Zie aflevering 4 van Talent: Autisme.
Vanwege haar autisme kreeg Laura Brouwers een weinig rooskleurige toekomst voorgespiegeld. Nu, op haar 21e, heeft ze een eigen huis en een goedlopend bedrijf. Haar bijzondere tekeningen leveren niet alleen geld op, maar ook een miljoen fans over de hele wereld. Zie aflevering 5 van Talent: Autisme.
Op 52-jarige leeftijd werd bij Shell-ingenieur Diederik Weve het syndroom van Asperger vastgesteld. Hij begon een campagne om het taboe op autisme te doorbreken. Zie het NRC-artikel Autisten kunnen bedrijven als Shell een degelijke basis geven.
Nienke Posthuma is een gedreven jonge vrouw die weet wat ze wil. Ze hoopt als forensisch taalkundige aan de slag te kunnen. Ze schreef het artikel Werkgevers, wij autisten zijn niet alleen goed in ICT.
Het lijstje is verre van compleet. Kijk bijvoorbeeld ook bij:
Als je nog een goed voorbeeld weet dat hier bij zou moeten staan, mail het ons via [email protected] . Graag in de onderwerpregel: Beroepen voor mensen met autisme
Heb je vragen? Over autisme of andere ontwikkelingsproblemen? Wil je eens praten met een ervaringsdeskundige? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn (zie link voor openingstijden)m te sparren met één van onze ervaringsdeskundige vrijwilligers. . Bereikbaar op nummer 030-2255050. Je kunt ook ons contactformulier invullen.
Bekijk hier de voordelen van het lidmaatschap en ontvang Balans Magazine en BalansKIDS
Contact
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Nuttige links
Over Balans
Samenwerkingspartners
Contactformulier
BalansAdvieslijn
Voor inhoudelijke vragen
Ma, di, wo, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Volg ons op:
Telefonische bereikbaarheid
Ma, woe, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
Daarnaast ook op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00. Buiten deze tijden zijn we bereikbaar via het contactformulier.
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?