Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Onderwijs / Onderwijs: Ervaringsverhalen en vlogs / ‘Is leesbaar en vlot schrijven nog belangrijk in het digitale tijdperk?’
Deze vraag komt regelmatig bij ons, leden van SchrijvenNL, binnen. Vaak gesteld door ouders naar aanleiding van het handschrift van hun kind.
Een voorbeeld: Erik zit in groep 7 en mag een persoonlijk handschrift ontwikkelen, maar hij gebruikt vooral hoofdletters en het is amper leesbaar. De leerkracht legt het handschrift voor aan een handschriftspecialist, maar verwacht er eigenlijk niet veel van: ‘Zullen we het zo maar laten? Hoeveel zal hij nou nog schrijven in de digitale toekomst?’ Zoals gezegd, een veelvoorkomende vraag uit de praktijk, niet alleen door een toenemende inzet van digitale middelen, maar ook door een afnemende leesbaarheid van kinderhandschriften. Toch is er voldoende reden om in te zetten op een leesbaar en vlot handschrift.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verwerking van leerstof beter en intensiever verloopt wanneer leerlingen en studenten schrijvenderwijs aantekeningen maken. Dit in vergelijking met het gebruik van een toetsenbord. En dat is ook aangetoond bij leerlingen uit groep 7 en 8.
Een overleg met Erik en zijn ouders wordt gepland. Ouders vertellen dat Erik wel degelijk lopend schrift beheerst, maar een te laag schrijftempo heeft. Hij heeft zelf een hoofdletterschrijfstijl ontwikkeld. Hij kan zo sneller zijn leerstof verwerken, maar de leesbaarheid is slecht. Erik blijkt gemotiveerd om extra te oefenen op een leesbaar en vlot lopend handschrift. Hij weet van zijn broer dat alle toetsen op het voortgezet onderwijs met de hand geschreven moeten worden. Ouders zijn bereid hem drie keer per week gedurende vijftien minuten thuis te begeleiden met extra oefeningen in een schrijfschrift uit groep 6.
De leerkracht geeft tijdelijk schrijfvermindering, zodat hij minder tempodruk ervaart. De handschriftspecialist laat Erik oefenen met vloeiender bewegen in de vingers, coacht op een betere schriftligging en geeft focuspunten op lettervorm en letterverbindingen.
zijn Erik en zijn ouders trots op het resultaat; zijn handschrift is goed leesbaar en hij schrijft in een hoger tempo! Door gezamenlijk op te trekken bleek verbetering in korte tijd haalbaar.
Handschrift Erik groep 7 start
Handschrift Erik groep 7 einde
SchrijvenNL bestaat uit een bevlogen groep professionals die in hun dagelijks werk veel ervaring hebben met en onderzoek doen naar leren schrijven bij kinderen. Onderwijskundigen, kindertherapeuten, docenten handschriftonderwijs en onderzoekers dragen vanuit hun eigen expertise en invalshoek bij en met elkaar geven zij evidence-based en practice-based informatie door aan professionals. Ook Balans is vertegenwoordigd in SchrijvenNL: een ervaringsdeskundige ouder en actief lid van Balans zorgt voor de koppeling van vragen en antwoorden van en naar ouders.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?