Scroll Top

Extra informatie bij artikel ‘Bij ons thuis: Zijn taalbegrip is goed, de uitspraak is een probleem’

Lucas (5 jaar) heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zijn ouders Jordana en Erwin willen hun oudste zoon als ieder ander kind opvoeden. ‘Makkelijk is dat voor ons echter niet: we zijn toch een soort plus-plus-ouders.’

‘Steek je kop niet in het zand, laat je kind testen!’

In eerste instantie staken Jordana en Erwin ‘hun kop in het zand’, zeggen ze. Maar doe dat niet, is hun oproep. ‘Help je kind. Als een kind met een TOS in het reguliere onderwijs komt en daar achterblijft, dan kan dat blijvende schade veroorzaken. Laat je kind testen als de kenmerken worden herkend. Schaam je er niet voor. Je denkt: mijn kind heeft dat niet. Ik wil dat stempel niet. Het komt wel goed…’

Tips van Jordana en Erwin voor ouders van kinderen met een TOS: 

  • Het boek Vechten voor mijn kind met een TOS van Heleen Gorter, uitgever Leessst. 
  • TOS-Congres: Op 2 februari 2024 organiseert Stichting TOS Centraal het tweede TOS-congres. Tijdens dit congres worden diverse workshops en lezingen gegeven, geschikt voor zowel ouders/verzorgers of familie van een kind met TOS als professionals zoals onderwijzers en zorgverleners. Kijk hier voor meer informatie. 
  • Als je een praktische handleiding zoekt om te communiceren met kinderen met een vertraagde taalontwikkeling, raden we het boek Praten doe je met zijn tweeën aan van Elaine Weitzman, uitgeverij SWP. Dit boek wordt ook gebruikt bij de Hanen oudercursus. Het komt regelmatig voor dat logopediepraktijken deze cursus lokaal verzorgen. 
  • Er bestaan diverse besloten Facebookgroepen. Besloten betekent dat je tot de groep moet worden toegelaten, hier kun je een verzoek toe doen. De berichten die worden gedeeld zijn alleen zichtbaar voor de leden van de groep en kunnen niet door je eigen ‘facebookvrienden’ worden gezien. Er zijn diverse groepen te vinden waar veel informatie wordt gedeeld, waar je vragen kunt stellen, je bezorgdheid kunt uiten, enzovoort. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. Ouders die geen kind met een TOS hebben, begrijpen toch vaak niet echt wat je meemaakt met je kind. Voorbeelden (niet uitputtend): Ouders van kinderen met een TOS; TOS/taalontwikkelingsstoornis-ouders; Het leven met TOS voor ouders en familie.  
  • Website met goede informatie over TOS. 

Op 9 oktober organiseert Balans samen met de FOS en TOS Centraal een webinar over TOS en passend onderwijs. Spreker is prof. Elise de Bree. Kijk hier voor meer info en aanmelden.  

 Heleen Gorter heeft een boek geschreven over haar ervaringen met een zoon met TOS en geeft daar lezingen over (heleengorter.nl). Zij draagt bij aan de Deelkracht onderzoeken Toegankelijkheid ZG 5-18 en Samen met Ouders (deelkracht.nl) en het COMPLETE onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Daarbij is zij samen met Pien van der Most en Pieter van Zelst oprichter van Stichting TOS-centraal. Stichting TOS-centraal heeft als doel ‘Ouders voor te lichten en professionals bekender te maken met TOS’ (tos-centraal.nl) Hiertoe organiseert de Stichting onder andere ouderbijeenkomsten, Webinars en het TOScongres (22 februari jl).  

Filmpje met uitleg over TOS 

In dit filmpje leggen deskundigen op heldere wijze uit wat TOS is. Ook Heleen Gorter, de schrijver van de column, vertelt haar verhaal over haar zoon in het filmpje. En een jongere met TOS vertelt haar verhaal.   

Radio fragment interview 

Op 15 oktober 2021 was Heleen Gorter te horen op radio NPO1. Beluister hier het fragment. 

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.