Scroll Top

Extra informatie bij artikel ‘Ongewild lastig’

Stel je voor dat je kind behoefte heeft aan extra ondersteuning. Dan is het goed om te weten wat je kind dan precies nodig heeft, thuis én op school. Anton Horeweg (her)schreef het boek Ongewild lastig. In het artikel in Balans Magazine zoomen we in op vier wat minder bekende ontwikkelingsproblemen die beschreven worden in het boek: TOS, NLD, McDD en Gilles de la Tourette.

Beschrijving Ongewild lastig

Kinderen met (ontwikkelings)stoornissen worden vaak als ‘lastig’ ervaren. Mensen in hun omgeving denken nogal eens dat hun gedrag te wijten is aan de opvoeding, of dat zij gewoon expres niet doen wat er gevraagd wordt.

De werkelijkheid is dat deze kinderen extra moeilijkheden te overwinnen hebben, en door hun stoornis vaak beperkt worden in hun dagelijks leven: thuis, op school, op sportclubs of bij het spelen met vriendjes. Als wij deze kinderen onvoorwaardelijk accepteren voor wie ze zijn en als wij meer weten over stoornissen en ook naar de omgeving van het kind kijken, kunnen we hen beter helpen. Want als de omgeving anders reageert, verandert het gedrag van het kind ook.

Dit boek biedt ouders, opa en oma’s, ooms en tantes, sportcoaches, studenten, leerkrachten, klassenassistenten, enzovoort een eerste opstap naar meer kennis over ontwikkelingsstoornissen.

De (ontwikkelings)stoornissen die aan bod komen zijn:
– Autisme
– McDD
– NLD
– ADHD
– ADD
– Het syndroom van Gilles de la Tourette
– OCD
– ODD & CD
– DCD
– TOS (taalontwikkelingsstoornis)

Extra ondersteuning

Elke school moet kinderen bepaalde basisondersteuning kunnen geven. Heeft een kind méér nodig, dan valt dat onder extra ondersteuning. Hoe dat precies werkt en wat er allemaal mogelijk is, lees je uitgebreid in onze kennisbank: ondersteuning op school.

Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN) en bijna veertig jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van diverse onderwijsboeken, waaronder Handboek Gedrag op school, Als je leerling stil is en Voorkom lastig gedrag. Anton Horeweg is veelgevraagd spreker op scholen en congressen. Hij was jarenlang columnist voor Balans Magazine.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.