Scroll Top

Wat is onderprikkeling?

Onderprikkeling kan zorgen voor problemen, omdat je minder goed kunt functioneren als je hersenen te weinig geactiveerd worden. Deze pagina legt uit wat onderprikkeling is, wat de gevolgen kunnen zijn en dus hoe je het zou kunnen herkennen. Wil je gelijk door naar praktische tips? Kijk dan bij Hoe kun je onderprikkeling voorkomen? Een andere vorm van prikkelgevoeligheid is overprikkeling. Lees hier meer over bij Wat is overprikkeling? en Hoe kun je overprikkeling voorkomen?

Onderprikkeling door gedachten en gevoelens

Als je moeite hebt om je te concentreren omdat je hersenen voortdurend afgeleid worden, kan dat komen door onderprikkeling van je hersenen. Een interessant Volkskrant-artikel hierover is Meer prikkels helpen bij de concentratie.

Zintuiglijke onderprikkeling

Mensen kunnen ondergevoelig zijn voor sommige zintuiglijke prikkels (onderprikkeling), waardoor ze bepaalde informatie die binnenkomt via de zintuigen niet opmerken. Het kan ook zijn dat ze extra stimulans zoeken voor die zintuigen.  Het verschilt per persoon voor welke zintuigen de onder prikkeling geldt: horen, zien, voelen, ruiken, proeven, evenwicht of lichaamsbewustzijn. Onderprikkeld en overprikkeld tegelijk? Dat kan ook. Je kunt bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor geluid en tegelijkertijd ondergevoelig voor tastzin. Lees meer over overprikkeling bij Wat is overprikkeling? Een goede uitleg over zintuiglijke prikkelgevoeligheid kun je vinden in het YouTube filmpje Ask an Autistic – What is Sensory Processing Disorder? (Engels gesproken) van Amythest Schaber. Een aantal mooie voorbeelden van hoe dat zich uit als iemand ondergevoelig (hypogevoelig) of juist overgevoelig (hypergevoelig) is voor een bepaald zintuig staat in een overzicht van de Koekie blog Autisme en Hypogevoeligheid. Andere voorbeelden van onderprikkeling en overprikkeling, verdeeld naar de verschillende zintuigen, vind je op 7 Zintuigen: Zintuigen en hun prikkels.

Gevolgen van onderprikkeling

Zintuiglijke onderprikkeling, waarbij je signalen van je zintuigen onvoldoende opmerkt, kan ernstige gevolgen hebben. Het kan ook zijn dat onderprikkeling leidt tot gedrag dat tot extra prikkels leidt, dat helpt om alert te blijven.  Barbara de Leeuw beschreef hoe onderprikkeling ertoe kan leiden dat iemand zijn gezondheid verwaarloost (omdat je de pijn niet voelt), zindelijkheidsproblemen heeft (omdat je de aandrang niet voelt), een lagere opleiding doet dan wat hij of zij aankan, met alle gevolgen voor het werkplezier en inkomen later. Ze legt uit dat dit komt omdat de hersenen minder actief worden als er te weinig prikkels binnenkomen, en met minder actieve hersenen ben je niet meer in staat om alle dingen te doen die je eigenlijk zou moeten doen. Lees de publicatie van Barbara de Leeuw getiteld Autisme en Onderprikkeling.

Hoe kun je onderprikkeling voorkomen?

Lees verder bij Hoe kun je onderprikkeling voorkomen?
Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.