Scroll Top

Opvoeden met dyscalculie

Veranderingen in gedrag Problemen op school leiden vaak ook tot verandering van het gedrag van je kind thuis. Je kind merkt dat het veel meer moeite met rekenen heeft dan klasgenoten. En dat zijn of haar extra moeite en oefeningen tot weinig verbetering en weinig vooruitgang leiden. Dat kan zorgen voor veel spanning en onzekerheid en vermindering van het zelfvertrouwen. Kinderen met ernstige rekenproblemen kunnen een grote weerstand krijgen tegen rekenen of rekenangst ontwikkelen. Soms wordt het kind lastig, soms juist stil en teruggetrokken. Er kunnen zelfs lichamelijke klachten, zoals buikpijn ontstaan. En soms laat het kind duidelijk merken geen zin meer te hebben om naar school te gaan. Zie ook  “Wat zit er achter moeilijk gedrag?” Als je dit soort signalen ziet bij je kind, ben je natuurlijk bezorgd. Het is belangrijk dat je de signalen die je ziet, bespreekt met je kind. En met de leerkracht. Dan kunnen jullie samen zoeken naar de beste weg om je kind te helpen. Jij als vader of moeder kent je kind als geen ander. Ouders zijn dan ook onmisbaar bij het nadenken over wat voor het kind de beste aanpak is en wat voor hun kind wel of niet ‘werkt’. Diagnose Dyscalculie Als je kind de diagnose dyscalculie krijgt, kan dat bij ouders tot verschillende reacties en gevoelens leiden. Je kunt opgelucht zijn, omdat eindelijk, na een lange zoektocht, duidelijk is waarom je kind zoveel moeite heeft met rekenen. Maar de diagnose kan ook zorgen voor onzekerheid en veel vragen: welke hulp en begeleiding heeft mijn kind nodig op school? Wie kan die hulp geven? Wat voor gevolgen heeft de dyscalculie voor het dagelijks leven van mijn kind? Kinderen met dyscalculie hebben niet alleen hinder van hun dyscalculie op school. Ook in het dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld bij het betalen in een winkel, het klokkijken, plannen van afspraken en op tijd komen, het afmeten van de juiste hoeveelheid ingrediënten bij recepten. Het is goed ook hier aandacht voor te hebben. Benadruk niet (alleen) wat je kind niet goed kan. Benoem ook de talenten. Ieder kind heeft dingen die waar hij of zij goed in is. Misschien kan jouw kind wel heel goed voetballen of tekenen. Bespreek dit met je kind. En laat hem of haar ook zijn of haar talenten ontwikkelen. Blijf je kind aanmoedigen en ondersteunen bij het accepteren en het leren omgaan met dyscalculie. Thuis oefenen Als ouders kun je thuis al veel doen door dingen spelenderwijs te oefenen. Door bijvoorbeeld samen boodschappen te doen en je kind te laten afrekenen. Of door het spelen van spelletjes, zoals domino, zeeslag, rummicub of stratego. Of computerspelletjes waarbij het rekenen of het ruimtelijk inzicht geoefend worden. Of laat je kind zelf uitrekenen hoeveel Robux hij of zij nodig heeft om een nieuwe ‘mod’ te kopen. Of hoeveel klusjes nog gedaan moeten worden voor hij of zij een nieuwe Fortnite Skin kan kopen.. Zorg er wel voor dat het oefenen thuis op een ontspannen manier gaat, in de vorm van spelletjes.

Rekensites en/of rekenprogramma’s waar je gratis kunt oefenen

Er zijn vele websites te vinden met ‘oefeningen rekenen’. Dit is echter vaak een onoverzichtelijke brei van oefeningen. Ook zit er geen opbouw in de sommen (van makkelijk naar moeilijk).  Het is verstandig om eerst te onderzoeken met welke sommen jouw kind problemen heeft. Of met welke somsoorten jouw kind een flinke vooruitgang kan boeken.  Een paar tips!

Digischool

Digischool is een mooie, overzichtelijke website. In een oogopslag zie je waar je moet zijn en waar je allemaal uit kunt kiezen.

Rekenspelletjes

Op deze website speel je rekenspelletjes tegen anderen op internet of speel je samen in een team. Op deze wijze oefen je op een leuke manier rekensommen.

Rekenweb

Dit is een website voor rekenen-wiskunde op het basisonderwijs. Er is ook informatie te vinden voor leerkrachten. Er staan spelletjes op en werkbladen voor gebruik in de klas. Het is een programma van de Universiteit van Utrecht.

Sommenplaneet

Dit is een rekenprogramma voor kinderen vanaf 6 jaar, voor thuis of op school.

Tabletportaal

Deze website staat vol met apps voor de telefoon of tablet. Je kunt kiezen uit 61 gratis apps voor Android, Windows, iPad of iPhone. Zo zijn er apps waarmee je verschillende aspecten van rekenen oefent. Dus bijvoorbeeld optellen, aftrekken en tafels in één. Er zijn ook apps die zich richten op één soort oefening.

Meer weten?

Heeft jouw kind (ernstige) rekenproblemen en vraag je je af of jouw kind dyscalculie zou kunnen hebben? Wil je eens praten met een ervaringsdeskundige? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn (zie link voor openingstijden). Bereikbaar op nummer 030-2255050. Je kunt ook ons contactformulier invullen.
Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.